Κατά το ήμισυ περιόρισε τις απώλειες η Wall Street

Αρνητικό παρέμεινε το κλίμα στην αμερικανική αγορά παρά τον περιορισμό των απωλειών ιδιαίτερα προς τη λήξη της συνεδρίασης, εν μέσω ανησυχιών για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα, αλλά και ύστερα από την υποχώρηση του δολαρίου, καθώς και των ασιατικών και ευρωπαϊκών αγορών.

Οι επενδυτές συνέχισαν να ρευστοποιούν τα πρόσφατα κέρδη μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης στην αμερικανική αγορά, εν μέσω ανησυχιών ύστερα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Την πτώση της Wall Street επέτεινε και η αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ, αλλά και το αντίστοιχα αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές και τις ασιατικές αγορές.

Ειδικότερα, ο χρυσός άγγιξε σχεδόν τα 400 δολάρια την ουγκιά (399,30 δολάρια) για να υποχωρήσει περί το κλείσιμο της συνεδρίασης του αμερικανικού χρηματιστηρίου στα 390,25 δολάρια την ουγκιά.

Εξάλλου, και το δολάριο ανέκαμψε από τα χαμηλά έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος (1,1829), διαμορφούμενο στα 1,1745.

Ειδικότερα, οι ”τρομοανησυχίες” εντάθηκαν όταν το Σάββατο εξερράγησαν βόμβες σε παγιδευμένα αυτοκίνητα έξω από εβραϊκή συναγωγή στην Κωνσταντινούπολη, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 άτομα.

Αραβόφωνη εφημερίδα που εκδίδεται στο Λονδίνο αναφέρει ότι η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ενώ παράλληλα προετοιμάζει για παρόμοιες επιθέσεις στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλες ”συμμαχικές” χώρες.

Επιπλέον, αρνητικές εξελίξεις έρχονται και από το Ιράκ, όπου από τη σύγκρουση δύο αμερικανικών ελικοπτέρων έχασαν τη ζωή 17 Αμερικανοί στρατιώτες.

Από τις εταιρικές ειδήσεις ξεχωρίζει η ανακοίνωση της συγχώνευσης στον ασφαλιστικό κλάδο μεταξύ της ST. Paul Cos και της Travelers Property Casualty Corp., από την οποία θα προκύψει η δεύτερη μεγαλύτερη του κλάδου στις ΗΠΑ.

Εξάλλου, θετικά ήταν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αναφορικά με το δείκτη μεταποίησης (Empire State), που σημείωσε άνοδο στο 41 από το 34,1 τον Οκτώβριο, ενώ αναλυτές έκαναν λόγο για υποχώρηση στο 28.

Παράλληλα, τα αποθέματα επιχειρήσεων αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 0,3% σημειώνοντας έτσι την πρώτη τους ενίσχυση από τον Μάρτιο. Αναλυτές προέβλεπαν την διαμόρφωσή τους στα ίδια επίπεδα.

Ιδιαίτερα έντονες αρνητικές τάσεις επικράτησαν στον τεχνολογικό κλάδο, με τη Lucent Technologies να υποχωρεί κατά 5,8% και τη Nortel Networks κατά 3%.

Απώλειες σημείωσαν και οι μετοχές των American Express (-3,5%), ενώ McDonalds και Home Depot υποχώρησαν περί το 2,8%. Κατά 2% και 2,5% υποχώρησαν και οι μετοχές των Microsoft και Intel αντίστοιχα.

Αντίθετα, ράλι ανόδου κατά 21% κατέγραψαν στον Nasdaq οι μετοχές της ενεργειακής Beacon Power, ύστερα από την ανακοίνωση μικρότερων από ό,τι αναμενόταν ζημιών για το τρίτο τρίμηνο.

Η Εθνική διαμορφώθηκε στα 4,45 δολάρια με απώλειες 0,22% ενώ ο ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 0,36% στα 5,61 δολάρια. Η 3Ε έκλεισε στα 20,69 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,59% στις 9710,83 μονάδες, ενώ και ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 1,07% στις 1909,61 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε πτώση 0,64% στις 1043,63 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε στις 4338,9 μονάδες με πτώση 1,32%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε περί το 2,59% στις 3359,30 μονάδες. Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υπέστη απώλειες της τάξης του 3,24% στις 3674,54 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v