Ευρώπη: Σάρωσε τις ΗΠΑ σε εξαγορές - συγχωνεύσεις

Το 63% της αξίας των εξαγορών και συγχωνεύσεων της τελευταίας τετραετίας ανά τον κόσμο αφορούσε ευρωπαϊκές εταιρίες. Το ποσοστό που προκύπτει από έρευνα της JP Morgan είναι διπλάσιο αυτού που αφορά την αμερικανική αγορά.

Ευρώπη: Σάρωσε τις ΗΠΑ σε εξαγορές - συγχωνεύσεις
To 63% της συνολικής αξίας εξαγορών και συγχωνεύσεων της τελευταίας τετραετίας αφορούσε την ευρωπαϊκή ήπειρο. Όπως προκύπτει από στοιχεία έρευνας της JP Morgan, το ποσοστό είναι διπλάσιο από αυτό που αφορά τις ΗΠΑ.

Η JP Morgan δεν κρύβει την έκπληξή της για το αποτέλεσμα της έρευνας, ενώ προσθέτει ότι πρέπει να αποδοθεί στη δομή των ευρωπαϊκών εταιριών, που ”βολεύει” περισσότερο τα μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια να τοποθετηθούν, αλλά και στην ανάγκη των επιχειρήσεων της Γηραιάς Ηπείρου να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση συμμετοχών.

Από τα 10 μεγαλύτερα deals που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή του 2000, τα 7 αφορούσαν ευρωπαϊκές εταιρίες, ενώ το μεγαλύτερο από αυτά δεν ήταν άλλο από την ύψους 5,1 δισ. δολ. εξαγορά του ποσοστού των Wendel και Kolberg στη Legrand από τη Shneider, το 2002. Όπως εξάλλου προκύπτει από την έρευνα, τα πρωτεία και σε επίπεδο μέσου όρου ανήκουν στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, τα μεγάλα ευρωπαϊκά deals έχουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο μέγεθος από τα αμερικανικά, ενώ το σύνολο της αξίας των 10 μεγαλύτερων ευρω-συμφωνιών ανήλθε στα 33,7 δισ. δολ., έναντι 28,6 δισ. δολ. των 10 μεγαλύτερων αμερικανικών.

Κατά τη δεκαετία του ’90, οι ευρωπαϊκές εταιρίες ”υπερεπεκτάθηκαν”, παρατηρεί ο Paul Gibbs, επικεφαλής του τμήματος εξαγορών και συγχωνεύσεων της JP Morgan, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σε πολλές περιπτώσεις η ανάγκη για περικοπή κόστους και συγκέντρωση στις βασικές τους δραστηριότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v