Σε βαθύ ”κόκκινο” οι αγορές λόγω τρομοσεναρίων

Με υψηλές απώλειες συνεχίζει τη συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, ύστερα από την επικράτηση έντονου κλίματος ανησυχίας μετά τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα. ”Βαριές” ήταν οι απώλειες στο κλείσιμο για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακάμπτει μερικώς το δολάριο, απομακρύνεται από τα 400 δολάρια ο χρυσός.

Υψηλές παραμένουν οι απώλειες για την αμερικανική αγορά, ύστερα από τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα και τις αναταραχές στο Ιράκ, ενώ με εξίσου μεγάλη πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ περιορίζουν τα κέρδη ευρώ και χρυσός.

Ειδικότερα, ο χρυσός κινείται περί τα 391 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ το δολάριο ανακάμπτει στα 1,1770.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι είναι πιθανό να πρόκειται για τυπική περίπτωση συνέχισης των ρευστοποιήσεων μετά το αρνητικό κλίμα της Παρασκευής. Εξάλλου, επισημαίνουν οι ίδιοι, η τρομοκρατική δράση στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δημιούργησε έντονες πιέσεις στις ασιατικές αγορές, που μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι ”τρομοανησυχίες” εντάθηκαν όταν το Σάββατο εξερράγησαν βόμβες σε παγιδευμένα αυτοκίνητα έξω από εβραϊκή συναγωγή στην Κωνσταντινούπολη, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 άτομα.

Αραβόφωνη εφημερίδα που εκδίδεται στο Λονδίνο αναφέρει ότι η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ενώ παράλληλα προετοιμάζει για παρόμοιες επιθέσεις στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλες ”συμμαχικές” χώρες.

Επιπλέον, αρνητικές εξελίξεις έρχονται και από το Ιράκ, όπου από τη σύγκρουση δύο αμερικανικών ελικοπτέρων έχασαν τη ζωή 17 Αμερικανοί στρατιώτες.

Από τις εταιρικές ειδήσεις ξεχωρίζει η ανακοίνωση της συγχώνευσης στον ασφαλιστικό κλάδο μεταξύ της ST. Paul Cos και της Travelers Property Casualty Corp., από την οποία θα προκύψει η δεύτερη μεγαλύτερη του κλάδου στις ΗΠΑ.

Εξάλλου, θετικά ήταν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αναφορικά με το δείκτη μεταποίησης (Empire State), που σημείωσε άνοδο στο 41 από το 34,1 τον Οκτώβριο, ενώ αναλυτές έκαναν λόγο για υποχώρηση στο 28.

Παράλληλα, τα αποθέματα επιχειρήσεων αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 0,3% σημειώνοντας έτσι την πρώτη τους ενίσχυση από τον Μάρτιο. Αναλυτές προέβλεπαν την διαμόρφωσή τους στα ίδια επίπεδα.

Ιδιαίτερα έντονες αρνητικές τάσεις επικρατούν στον τεχνολογικό κλάδο, με τη Lucent Technologies να υποχωρεί κατά 6% και τη Nortel Networks κατά 3%.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 1,10% στις 9661,27 μονάδες, ενώ και ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 1,72% στις 1897,10 μονάδες. Ο S&P καταγράφει πτώση 1,10% στις 1038,76 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε στις 4338,9 μονάδες με πτώση 1,32%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε περί το 2,59% στις 3359,30 μονάδες. Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υπέστη απώλειες της τάξης του 3,24% στις 3674,54 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v