Μικτή εικόνα για το week-end της Wall

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε την εβδομάδα ο Dow Jones, ένα χρόνο μετά την υποχώρηση του σε χαμηλά 6 ετών, καθώς τα αρνητικά νέα της General Electric υπερσκέλισαν τα θετικά από την απρόσμενη υποχώρηση του εμπορικού ελλείμματος. Μικρά κέρδη για Nasdaq λόγω της αναβάθμισης της Intel.

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Dow Jones, καθώς στη συνείδηση των επενδυτών, περισσότερο από τα θετικά νέα της υποχώρησης του εμπορικού ελλείμματος, ”βάρυνε” η αρνητική προειδοποίηση της General Electric.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, απροσδόκητη μείωση έως τα 39,2 δισ. δολ. (από 40 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα) εμφάνισε τον Ιούλιο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Οι αναλυτές ανέμεναν διόγκωση το ελλείμματος έως τα 41,5 δισ. δολ.

Εξάλλου, άνοδο κατά 0,3% κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού για το μήνα Σεπτέμβριο, έναντι αύξησης κατά 0,4% τον προηγούμενο μήνα.

Στα επιχειρηματικά νέα, πιέσεις άσκησαν στον Dow κατά τη διάρκεια όληςτης συνεδρίασης τα νέα από την General Electric. Η εταιρία, εκτός του ότι ανακοίνωσε κέρδη γ΄ τριμήνου κατά 11% χαμηλότερα έναντι των περσινών, εμφανίστηκε απαισιόδοξη και για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ γνωστοποίησε την πρόθεσή της να εξαγοράσει τη βρετανική εταιρία ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού, Amersham, έναντι 9,5 δισ. δολ.

Τόνωση προσέφεραν αντίθετα στον κλάδο ημιαγωγών- και κατ΄ επέκταση στο Nasdaq- οι Intel και Texas Instruments, μετά την αναβάθμισή τους από την Deutsche Bank.

Μετοχές που υποχώρησαν ήταν, μεταξύ άλλων, οι Walt Disney, Honeywell, Wal Mart και Dupont. Στον αντίποδα, ”στο πλευρό” της Intel τάχθηκαν μετοχές εταιριών όπως οι Kodak, General Motors, Exxon Mobil και American Express.

Στο -0,06% και τις 9.674 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης Dow Jones, ενώ κέρδη της τάξης του 0,18% εμφάνισε ο Nasdaq, στο επίπεδο των 1.915 μονάδων. Στο -0,06% και τις 1.038 μονάδες ο S&P 500.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις 10 Οκτωβρίου του 2002, ένα χρόνο νωρίτερα, ο Dow Jones βρέθηκε στα χαμηλά 6 ετών και (ενδοσυνεδριακά) στις 7.197 μονάδες. Από τότε τα ποσοστιαία κέρδη του δείκτη αγγίζουν το 34%.

Σε ό,τι αφορά τους ελληνικούς τίτλους, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραψε υποχώρηση κατά 0,48%, στα 4,15 δολ., αυτό του ΟΤΕ εμφάνισε απώλειες της τάξης του 0,85%, στα 5,85 δολ., ενώ ο τίτλος της Coca Cola 3Ε έκλεισε χωρίς μεταβολή, στα 19,85 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v