D.Sullivan: Φόβος κι απληστία ”κατοικούν” στη Wall

”Φόβος κι απληστία κατοικούν στη Wall” δηλώνει στο euro2day.gr ο Dan Sullivan, εκδότης του επιτυχημένου Newsletter ”Τhe Chartist”, προσθέτοντας ότι η τάση διαμορφώνεται από τους ”ταύρους”. Πώς βλέπει τα επόμενα βήματα με βάση τις τιμές, τον όγκο συναλλαγών και το κλίμα. Ποιες μετοχές συνιστά, γιατί προεξοφλεί διόρθωση σε χρυσό-πετρέλαιο.

D.Sullivan: Φόβος κι απληστία ”κατοικούν” στη Wall
Φόβος κι απληστία κατοικούν στη Wall Street, δηλώνει σε συνέντευξή του στο euro2day.gr ο Dan Sullivan, προσθέτοντας ότι η τάση στην αμερικανική αγορά διαμορφώνεται αυτό το διάστημα από τους ”ταύρους”.

Ο κορυφαίος τεχνικός αναλυτής και επικεφαλής ενός από τα πλέον επιτυχημένα Newsletters στο χώρo των χρηματιστηρίων (με βάση τη λίστα του Hulbert του CBS), ”The Chartist”, συνιστά για αγορά τις μετοχές της Bear Sterns, αλλά και της Paccar.

Παράλληλα προβλέπει τα επόμενα βήματα της Wall Street με βάση την πορεία των τιμών (pattern recognition), του όγκου των συναλλαγών, αλλά και του κλίματος που επικρατεί σήμερα.

Επίσης, τι αντίκτυπο πιστεύει ότι θα έχουν οι παρατεταμένες ενέσεις ρευστότητας της Fed στη ”Μέκκα” των αγορών, αλλά και για ποιον λόγο προεξοφλεί διόρθωση σε χρυσό και πετρέλαιο.

Εξάλλου, σχολιάζει την κίνηση των αμερικανικών μετοχών που προσφέρουν μέρισμα, αλλά και τις υπεραποδόσεις που κατέγραψαν οι ”κυκλικές” (cyclican stocks) έναντι των καταναλωτικών (consumer stocks) από την ημερομηνία έναρξης του ράλι στη Wall.

Συνέντευξη στη Μαρία Πεκτέση

- Πιστεύετε ότι η αμερικανική κυρίως επενδυτική κοινότητα έχει ξεχάσει μετά από 3,5 ολόκληρα χρόνια τα ”τραύματα” που υπέστη από το ξέσπασμα της ”φούσκας” του Nasdaq; Πώς θα μπορούσε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη της μετά από αυτό το γεγονός, που για πολλούς θεωρήθηκε σαν το μεγαλύτερο κραχ της Wall Street από το 1929;

Τις περισσότερες φορές η μνήμη των επενδυτών είναι πολύ αδύνατη. Με τον Nasdaq να ενισχύεται κατά 40% από την αρχή του χρόνου, πιστεύω ότι η επενδυτική κοινότητα έχει ήδη ξεχάσει τα ”τραύματα” της περιόδου 2000-2002. Είθισται τα μεγάλα κέρδη των μετοχών να κάνουν ευτυχισμένους τους επενδυτές. Διαπιστώνουμε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών παρατηρείται μια σταθερή αύξηση της αγοράς μετοχών με margin.

Οι περισσότεροι επενδυτές αντιμετωπίζουν ωστόσο το δίλημμα αν τελικώς θα τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στα ασφαλή καταφύγια των money market funds, τα οποία διαθέτουν τις χαμηλότερες αποδόσεις των τελευταίων 45 ετών, ή θα αγοράσουν μετοχές και μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια, τα οποία ναι μεν έχουν μεγαλύτερο ρίσκο, αλλά πρόσφεραν εξαιρετικές αποδόσεις εφέτος. Επιστροφή λοιπόν στον φόβο και στην πλεονεξία.

- Τι μηνύματα σας στέλνουν για την πορεία της Wall Street η πορεία των τιμών των δεικτών, ή αλλιώς γνωστή ως pattern recognition, ο όγκος των συναλλαγών, αλλά και οι δείκτες που αποτυπώνουν το κλίμα της αγοράς (sentiment);



Αναμφισβήτητα, η τάση της Wall Street είναι ανοδική (bullish), καθώς οι περισσότεροι δείκτες διαμορφώνονται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών τους. Η συναλλακτική δραστηριότητα είναι δικαιολογημένα υποτονική, λόγω και της κατάρρευσης της αγοράς κατά τη διάρκεια της περιόδου 2000-2002.

Το κλίμα, όμως, από την πλευρά ενός contrarian τάσσεται υπέρ των ”αρκούδων”. Η επενδυτική κοινότητα φαίνεται πως έχει αποκτήσει μεγάλη αυτοπεποίθηση για την πορεία της αγοράς. Από την άλλη πλευρά, οι σύμβουλοι επενδύσεων εμφανίζονται πολύ επιθετικοί (bullish), καθώς τα νούμερα που παρακολουθούν συμπίπτουν με αυτά των υψηλών της αγοράς.

- Πόσον καιρό θα μπορούσε να διαρκέσει η περίοδος σώρευσης της αμερικανικής αγοράς; Έχετε θέσει τιμές-στόχους για το 2003;

Θα περίμενε κανείς ότι, δεδομένης της απρόσμενα ανοδικής κίνησης της Wall Street από τα χαμηλά του Μαρτίου, θα ξεκινούσε σύντομα να διορθώνει. Σίγουρα καμία αγορά δεν μπορεί να ενισχύεται για πάντα. Δεν θέτουμε τιμές-στόχους, ακριβώς επειδή δίνουμε βάρος στην ημερήσια πορεία της αγοράς.

- Πιστεύετε ότι οι μεγάλες ενέσεις ρευστότητας που έκανε η Fed στην αγορά, σε συνδυασμό με τις φοροαπαλλαγές, θα συμβάλουν στην περαιτέρω τόνωση της Wall Street; Θα συνιστούσατε σε έναν επενδυτή, για παράδειγμα, να μείνει στην αμερικανική αγορά, δεδομένων και των μελλοντικών ενέσεων ρευστότητας στο σύστημα;

H Fed έχει διοχετεύσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών τεράστια ποσά ρευστότητας στην αγορά, όπως τουλάχιστον αποδεικνύεται από τα αμερικανικά επιτόκια, που διαμορφώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα των 45 τελευταίων ετών.

Η εξέλιξη αυτή όχι μόνο θα ευνοήσει τις αγορές, αλλά θα τους προσφέρει κι ένα καλό ”μαξιλάρι” να ακουμπήσουν κατά τη διάρκεια της πτώσης που θα σημειωθεί στο πλαίσιο της περιόδου σώρευσης. Πιστεύω ότι οι επενδυτές πρέπει να συνεχίσουν να ”κρατούν” τις μετοχές τους, αλλά και τα μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαιά τους, μέχρι τουλάχιστον να αλλάξει η μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς.

- Οι ”κυκλικές μετοχές” (cyclical stocks) φαίνεται πως τώρα σημειώνουν ”υπεραποδόσεις” έναντι των ”καταναλωτικών” μετοχών (consumer stocks). Ποιες είναι οι προβλέψεις σας γι’ αυτές τις δύο κατηγορίες εντός των 12 επόμενων μηνών; Ποια είναι η γνώμη σας επίσης για τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης-ανάπτυξης έναντι αυτών της αξίας;

Οι κυκλικές μετοχές, από τα χαμηλά του Μαρτίου, έχουν κατορθώσει να λάβουν τα ηνία της αγοράς, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Εμείς θα ”μείνουμε” με αυτές τις μετοχές. Σε ό,τι αφορά τις μετοχές της ανάπτυξης, θεωρώ ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις έναντι αυτών της αξίας.

- Κρίνετε ότι οι μετοχές που προσφέρουν μέρισμα έχουν χάσει μέρος της ελκυστικότητάς τους, μετά το παρατεταμένο ράλι της Wall Street, ή συνεχίζουν να ”δείχνουν” εξίσου ελκυστικές με πριν; Πώς κινήθηκαν από τα μέσα Μαρτίου έναντι της αγοράς συνολικά;

Οι μετοχές που προσφέρουν μέρισμα δεν ηγούνται τώρα της αγοράς. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από το γεγονός ότι ο Nasdaq σημείωσε υπερδιπλάσιες αποδόσεις σε σχέση με τον S&P-500. Τώρα οι επενδυτές κοιτούν μετοχές με τάση (momentum).

- Θα μπορούσατε να μας συστήσετε δύο μετοχές που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας τόσο των long όσο και των short προτιμήσεών σας;

Συνιστώ την αγορά της Bear Stearns και της Paccar. Θα ήθελα πάντως να σας πω ότι προσεγγίζουμε τις αγορές, με μοναδική βάση την τεχνική ανάλυση, μέσα από την οποία διαμορφώνουμε και την επενδυτική μας πολιτική. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι αγορές καθοδηγούνται από τον φόβο και την απληστία, αλλά και από την προσφορά και τη ζήτηση.

Βρίσκομαι στον χώρο της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών από το 1969, με αποτέλεσμα να έχω ζήσει από κοντά πολλά συνταρακτικά γεγονότα. Τα σκάνδαλα και οι ”διαμάχες” αποτελούν μέρος της αγοράς από τις αρχές του 19ου αιώνα. Κι όμως οι αγορές επιβίωσαν, παρ’ όλο που κάποιες φορές ”μάτωναν” λόγω των πολέμων, των χρεοκοπιών, των τρομοκρατικών επιθέσεων κ.ο.κ.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αγορές, γιατί πάντα θα υπάρχει ο έκτακτος παράγοντας ”joker”. Γι’ αυτό άλλωστε αποφασίσαμε να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στις κινήσεις των τιμών των βασικών μέσων δεικτών, αλλά και στις αποδόσεις μεμονωμένων μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v