Citigroup: Υπεραποδόσεις για ευρωπαϊκά ομόλογα

Τα μακροπρόθεσμα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα θα σημειώσουν υπεραποδόσεις έναντι των αμερικανικών και των βρετανικών, καθώς θα ευνοηθούν από την έστω και ήπια δημοσιονομική χαλάρωση που αναμένεται στην ΟΝΕ από το 2004, αναφέρει στο εβδομαδιαίο report της η Citigroup.

Citigroup: Υπεραποδόσεις για ευρωπαϊκά ομόλογα
”Ήπια χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής θα παρατηρηθεί στην ΟΝΕ το 2004, παρά τις επιτυχείς προσπάθειες των μεγάλων κυρίως ευρωπαϊκών κρατών για μια πιο ευέλικτη θεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (SGP).

Η εξέλιξη αυτή θα έχει θετικό αντίκτυπο στην πορεία των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, οι οποίες θα ξεπεράσουν το επόμενο έτος αυτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας”.

Αυτό αναφέρεται στο εβδομαδιαίο report της Citigroup με τίτλο ”Euro Weekly: Only Modest Fiscal Easing” και ημερομηνία 9 Οκτωβρίου.

Οι αναλυτές της τράπεζας προσθέτουν πάντως ότι παρά τις προσπάθειες ”ευελιξίας” του SGP, τα μεγάλα κράτη της ΟΝΕ δεν χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη ”παρέκκλιση” από τους κανονισμούς για να δρομολογήσουν επιθετικές χαλαρώσεις της δημοσιονομικής πολιτικής τους. Τα υψηλότερα του προϋπολογισμού ελλείμματα του 2003 σε συνδυασμό με τους μέχρι στιγμής ήπιους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης δημιουργούν ένα δύσβατο έδαφος για το ξεκίνημα του 2004, με αποτέλεσμα τα εν λόγω ελλείμματα να παραμείνουν σε εξίσου υψηλά επίπεδα και την επόμενη χρονιά, φτάνοντας στο 2,9% του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή, το γεγονός αυτό προοιωνίζεται και την περαιτέρω αύξηση των λόγων του χρέους ως προς το ΑΕΠ.

Εν τούτοις, η Citigroup υπογραμμίζει ότι ακόμη κι αν επιτραπούν υπερβάσεις στις κρατικές δαπάνες, τα προσχέδια των προϋπολογισμών του 2004 προδηλώνουν μόνο μια ήπια χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής του χρόνου, φτάνοντας στο 0,1-0,2% του ΑΕΠ, οριακά χαμηλότερα από το 0,25-0,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές του οργανισμού πριν από δύο μήνες περίπου.

Αυτός λοιπόν ο χαμηλός συγκριτικά βαθμός της δημοσιονομικής χαλάρωσης θα βοηθήσει τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης να ξεπεράσουν αυτές των ομολόγων των ΗΠΑ και της Βρετανίας εντός του επόμενου χρόνου, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι στα ομόλογα θα παρατηρηθούν μικρότερες σχετικά ρευστοποιήσεις.

Στη συγκεκριμένη έκθεση της Citigroup τονίζεται επίσης ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες ώστε να περιορίσει τις διαρθρωτικές της ανισορροπίες και ότι το 2002 το 2,4% του ΑΕΠ της χώρας ”προήλθε” από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Η Citigroup προβλέπει ότι η Γερμανία θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη καθαρή δημοσιονομική χαλάρωση ανάμεσα στα μεγάλα κράτη της Ευρωζώνης, ενώ αρκετά υψηλό θα είναι και το ποσοστό της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της περιοχής, της γαλλικής.

Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v