ΗΠΑ: Απρόσμενη η μείωση του εμπορικού ελλείμματος

Απρόσμενη μείωση κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Αύγουστο, ενώ την ίδια στιγμή ήπιους ρυθμούς αύξησης σημείωσαν οι τιμές χονδρικής, λόγω της μείωσης του κόστους των καυσίμων. Τι προβλέπει η Blue Chip Economic indicators για το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο γ΄ και δ΄ τρίμηνο.

ΗΠΑ: Απρόσμενη η μείωση του εμπορικού ελλείμματος
Απρόσμενη μείωση κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, καθώς συρρικνώθηκε κατά 2,1% τον Αύγουστο, φτάνοντας στα 39,2 δισ. δολ. από 40 δισ. τον Ιούλιο και από 41,2 δισ. δολ. που προεξοφλούσαν οι αναλυτές.

Για το α΄ οκτάμηνο του έτους, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 324,4 δισ. δολ., διογκωμένο κατά 22,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, παραμένοντας έτσι στα ιστορικά υψηλά επίπεδά του.



Στο μεταξύ, με ήπιους ρυθμούς αυξήθηκαν οι τιμές χονδρικής στη χώρα τον Σεπτέμβριο λόγω των χαμηλότερων τιμών των καυσίμων.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, ΡΡΙ, αυξήθηκε κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο, μετά από άνοδο κατά 0,4% τον Αύγουστο κι από ενίσχυση κατά 0,1% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο ΡΡΙ παρέμεινε αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο, από 0,1% ανόδο που εκτιμούσαν οι αναλυτές και από αύξηση κατά 0,1% που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο.

Ας σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο περιορίστηκαν σημαντικά οι καταναλωτικές δαπάνες των Αμερικανών, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να συγκρατήσουν τις τιμές σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στην (όποια) ζήτηση.

Νωρίτερα, έρευνα της Blue Chip Economic Indicators έδειξε ότι οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στο 4,9% στο γ΄ τρίμηνο, χάρη στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών κατά 5,2% τον ίδιο μήνα. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι ρυθμοί αναμένεται να υποχωρήσουν στο 3,7% στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v