Ρευστοποιούν τα κέρδη στο Nasdaq, κρατά ο Dow

Την αρχή ”αγόραζε στη φήμη, πούλα στο γεγονός” εφαρμόζουν (με μικρή χρονική υστέρηση) οι επενδυτές στο Nasdaq, ο οποίος παραδίδει τα αρχικά κέρδη που τροφοδότησε η κίνηση της Oracle, ενώ διατηρείται στα επίπεδα των 9.100 μονάδων ο Dow. Τι σχολιάζει για τα τεκταινόμενα ο ”Διακριτικός”.

Καιρό είχαμε να τα πούμε, αλλά με αυτά με αυτά που βλέπουμε (και ακούμε), είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε σε μια νέα αξιολόγηση της κίνησης των διεθνών αγορών.

Καταρχήν, για να μπορέσει κανείς να ”αιτιολογήσει” την πρόσφατη ευφορία, θα πρέπει να ανατρέξει στην κίνηση των αγορών από το χαμηλό του Μαρτίου.

Έκτοτε, έχουμε δει μια καθολική ανοδική κίνηση ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των επενδυτικών προϊόντων. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει πια αρνητική συσχέτιση μεταξύ των ομολόγων, των μετοχών και των τιμών των ακινήτων. Νο negative beta.

Για του λόγου το αληθές, η κίνηση αυτή των χρηματιστηριακών αγορών έχει συνοδευτεί από την καταγραφή αντίστοιχων νέων ιστορικών υψηλών για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, τις τιμές των κρατικών ομολόγων αλλά και τα πολύτιμα μέταλλα, που επαναπροσεγγίζουν τα υψηλά που κατέγραψαν λίγο πριν από την έναρξη του Πολέμου στο Ιράκ.

Πάμε, τώρα, σε κάθε κατηγορία ξεχωριστά:

ΜΕΤΟΧΕΣ: Η ανοδική κίνηση των αγορών δεν συμβαδίζει με τα μακροοικονομικά δεδομένα, αλλά αυτό ”αιτιολογείται” καθώς το περιβάλλον αποκλιμακούμενων επιτοκίων στο οποίο δραστηριοποιούνται οι θεσμικοί επενδυτές τους επιτρέπει να τιμολογούν την ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ανάκαμψη της οικονομίας. Προεξοφλητικός μηχανισμός γαρ.

Παράλληλα, με τις ετησιοποιημένες αποδόσεις (yields) των κρατικών ομολόγων να είναι πλέον αρνητικές, η σχέση απόδοσης-ρίσκου τείνει σαφώς υπέρ του ρίσκου του να ενισχύσει κανείς θέσεις σε μετοχές.

Αν δε λειτουργήσει συνδυαστικά η λήψη θέσεων στο arbitrage (ταυτόχρονη αγορά κινητών αξιών και ομολόγων), απλώς προσδοκάται η βελτίωση της κερδοφορίας σε ένα περιβάλλον αποκλιμακούμενων επιτοκίων. Κέρδη από δύο μεριές γαρ.

Αν δε οι αγορές οπισθοδρομήσουν, απλά θα συνεχίσει να αποκομίζεται η υπεραξία από τις τιμές των ομολόγων, που ούτως ή άλλος θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά.

Αυτή τη στιγμή, o Dow καταγράφει κέρδη 0,75%, στις 9.109 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,39%, στις 1.639 μονάδες, ενώ ο S&P κινείται περί το 0,23% και τις 992 μονάδες.

ΟΜΟΛΟΓΑ: Εδώ, προεξοφλείται η σταδιακή μείωση των επιτοκίων προς τη μηδενική βάση, κάτι που σημαίνει πως έστω και στο 2% τα προσφερόμενα ετησιοποιημένα επιτόκια (yield) θα υπερβαίνουν κατά πολύ το μέσο ρυθμό του πληθωρισμού. Τάση που με τη σειρά της οδηγεί σε συνεχή καταγραφή νέων χαμηλών 40-50 ετών στην ετησιοποιημένη απόδοση (yield).

Σε κάθε περίπτωση, άμεση αύξηση των επιτοκίων δεν διαφαίνεται, άρα είτε ανέβουν, είτε πέσουν οι αγορές, τα ομόλογα θα συνεχίσουν να ενισχύονται. Ίσως και γι’ αυτό, με τον Dax στο +3%, η τιμή του ΣΜΕ επί του δεκαετούς κρατικού γερμανικού ομολόγου (bund) συνέχισε να κινείται ανοδικά. Όσο για το Schatz, το διετές ομόλογο, τιμολογείται κατά 100% η περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Λογικό άλλωστε...

Υπάρχουν και κάποιες πτυχές, όπως το εταιρικό ”colpo grosso” της Oracle, που απλά τροφοδοτούν την τάση. Αυτή καθ’ αυτή, ως είδηση, δεν σημαίνει πολλά. Ίσως γι’ αυτό τα ΣΜΕ επί του Nasdaq κινούνται πλέον σε αρνητικό έδαφος.

Αναλογιστείτε όμως το εξής:

Η διαρκής αποκόμιση κερδών δημιουργεί δύο αποτελέσματα: Το wealth-effect (δημιουργία…πλούτου) και το cash-regeneration effect (δημιουργία διαθέσιμης ρευστότητας. Πτυχή που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία συνθηκών αυτοτροφοδοτούμενης ανόδου, ήτοι την μεταστροφή σε συνθήκες bull-market. Σκεφτείτε ότι στη πτωτική κίνηση, η διαρκής συρρρίκνωση της ρευστότητας είναι αυτή που οδηγεί ΕΞ’ ΟΡΙΣΜΟΥ σε ρευστοποιήσεις. Τώρα, συμβαίνει το αντίθετο. Δημιουργείται ρευστότητα που κάπου πρέπει να επανατοποθετηθεί.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αναθέρμανση των deals δίνει αυτομάτως σήμα... ανόδου. Δίνεται η εντύπωση πως ξεφεύγουμε από το υποτονικό, μίζερο κλίμα, και πως κάτι κινείται. Ψυχολογία γαρ.

Και φυσικά, υπάρχουν και οι λοιποί εξωγενείς παράγοντες. Όπως λ.χ. το ότι στις ΗΠΑ διενεργούνται εκλογές σε ένα χρόνο, και θα ήταν ”χρήσιμο” οι αγορές να κινηθούν ανοδικά. Με σκοπό το wealth-effect momentum.

Ίσως, εν τέλει, να εισερχόμαστε σε φάση αυτοτροφοδοτούμενης ανόδου.

Και όσοι από εσάς ”φοβάστε” το γύρισμα που είδατε σήμερα στις αμερικανικές αγορές, αναλογιστείτε μόνο το εξής: Ότι όλοι αυτοί που αγόραζαν το τελευταίο διήμερο ”κάτι” ήξεραν (παρασκηνιακές στήλες υπάρχουν και στις…ΗΠΑ), ενώ να θυμάστε ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτή τη στιγμή απλά προσθέτει υπεραξίες και... ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια. Ξέρετε εσείς κάποια καλύτερη ”συνταγή” για να συνεχιστεί η βελτίωση των αποτελεσμάτων από την αποτίμηση χρεογράφων; Εμείς πάντως, όχι. Αρκεί, όπως συμβαίνει εδώ και τρεις μήνες, να δούμε ΕΚ ΝΕΟΥ, follow-through buying...

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v