Μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές στη Wall

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι Dow Jones και S&P ύστερα από την ευνοϊκή απόφαση του εφετείου της Φλόριντα για τις καπνοβιομηχανίες, ενώ οριακές ήταν και οι απώλειες για το Nasdaq, κυρίως λόγω της υποβάθμισης της Cisco.

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, καθώς η υποβάθμιση της Cisco κράτησε σε αρνητικό έδαφος το Nasdaq, ενώ θετική απόφαση του εφετείου της Φλόριντα, οδήγησε σε άνοδο τις καπνοβιομηχανίες.

Συγκεκριμένα, το εφετείο της Φλόριντα έκανε δεκτή την έφεση των καπνοβιομηχανιών εναντίον προηγούμενης απόφασης δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι εταιρίες θα καλούνταν να καταβάλλουν το ποσό ρεκόρ των 145 δισ. δολαρίων, για προβλήματα υγείας που προκάλεσαν σε καπνιστές.

Με υψηλά κέρδη έκλεισαν οι μετοχές των Philip Morris (+9%), RJ Reynolds Tobacco και Vector Group.

Νωρίτερα, οι επενδυτές παρακολούθησαν με προσοχή τις δηλώσεις του προέδρου της Fed Άλαν Γκρίνσπαν ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Κογκρέσου, με τους περισσότερους να ελπίζουν σε μια ένδειξη μείωσης των επιτοκίων στη διάρκεια της συνεδρίασης τον επόμενο μήνα.

Ο Γκρίνσπαν από την πλευρά του επεσήμανε ότι δεν είναι παράλογο να περιμένει κανείς ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, αν και το timing αυτής είναι ακόμη αβέβαιο, ενώ τόνισε για άλλη μια φορά τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

Ανήσυχη εμφανίζεται εν μέρει η αμερικανική αγορά ύστερα και από τη χθεσινή αναβάθμιση του συστήματος εθνικού συναγερμού στο πορτοκαλί (orange alert), ύστερα από σειρά βομβαρδισμών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου προσπάθησαν για την άνοδο, με ”μπροστάρη” την Hewlett-Packard η οποία έκλεισε με κέρδη πάνω από 5%, ύστερα από την ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου χρήση.

Υψηλότερα κατά 3% κινήθηκε και η μετοχή της Alcoa, ύστερα από την αναβάθμισή της από τη JP Morgan σε overweight από neutral. Αντίθετα, η Cisco Systems υποχώρησε κατά 3,5%, καθώς η Deutsche Bank Securities προχώρησε σε υποβάθμιση της μετοχής της στο hold από buy.

H Εθνική σημείωσε κέρδη 0,66% στα 3,05 δολάρια, ενώ ο ΟΤΕ έκλεισε με πτώση 3,04% στα 5,43 δολάρια. Στα 14,50 παρέμεινε η 3Ε.

O Dow Jones έκλεισε στις 8516,43 μονάδες με κέρδη 0,30% ενώ πτώση 0,08% κατέγραψε ο Nasdaq στις 1489,87 μονάδες. Κέρδη και για το S&P κατά 0,40% στις 923,42 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v