Ιστορική συνθήκη κατά του καπνίσματος

Η πρώτη παγκόσμια συνθήκη κατά του καπνίσματος είναι γεγονός, καθώς υιοθετήθηκε από περισσότερες από 190 χώρες και περιλαμβάνει περιορισμούς στη διαφήμιση, την προώθηση και τις πωλήσεις προϊόντων καπνού μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ιστορική συνθήκη κατά του καπνίσματος
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ενέκρινε ομόφωνα συνθήκη κατά του καπνίσματος, η οποία προβλέπει την επιβολή μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο για τον περιορισμό του καπνίσματος.

Επιδίωξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είναι ο περιορισμός των 5 εκατ. θανάτων ετησίως οι οποίοι, αποδεδειγμένα, συνδέονται με το κάπνισμα.

Το ”Πλαίσιο Συνθήκης για τον Έλεγχο του Καπνίσματος” υιοθετήθηκε και από τις 192 χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού οι οποίες υποχρεούνται να επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στην διαφήμιση, την προώθηση και τις πωλήσεις προϊόντων καπνού μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Τουλάχιστον το 1/3 της επιφανείας ενός πακέτου τσιγάρων θα φέρει προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην ανθρώπινη υγεία και φωτογραφίες με κατεστραμμένους πνεύμονες.

Η επικύρωση της συνθήκης θεωρείται προσωπικός θρίαμβος της προέδρου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Γκρό Χάρλεμ Μπρούντλαντ η οποία αποχωρεί στα τέλη του χρόνου από το αξίωμα της.

Πολλές οργανώσεις υγείας εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την συνθήκη αν και παρατήρησαν ότι θα χρειασθούν αρκετά χρόνια έως ότου σημειωθεί κάποια ουσιαστική μείωση των θανάτων που συνδέονται με το κάπνισμα.

Σε μία ξεχωριστή είδηση, στις ΗΠΑ, καπνοβιομηχανίες μεταξύ αυτών και η Phillip Morris, κατάφεραν να ανατρέψουν πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου που τις υποχρέωνε να καταβάλλουν το ποσό ρεκόρ των 145 δισ. δολαρίων σε 700.000 καπνιστές, καθώς το δικαστήριο της Φλόριντα έκρινε ότι οι αποζημιώσεις θα πρέπει να διεκδικηθούν μεμονωμένα από κάθε άτομο και όχι από όλους μαζί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v