Ο πόλεμος δεν ”βοηθάει” πια τη Wall

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκεται ακόμη η Wall, ενώ συνεχίζεται το σενάριο που θέλει τα αμερικανικά futures να κινούνται σε θετικό έδαφος λεπτά πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall, και στη συνέχεια οι δείκτες να καταγράφουν αρνητική πορεία. Πάνω από τα 320 δολάρια διαμορφώνεται ο χρυσός, μεγάλος κερδισμένος το ασήμι.

Πέντε μέρες, στο ίδιο έργο θεατές...

Πιο έργο; Αυτό που φέρει τα ΣΜΕ επί των αμερικανικών δεικτών, για πολλοστή φορά, να καταγράφουν την υψηλότερη τιμή της ημέρας λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης στις ΗΠΑ, και στη συνέχεια ο Dow, o Nasdaq και ο S&P να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Πάμε λίγο να τα δούμε ανά ημέρα:

Πέμπτη, 3 Απριλίου: +170 μονάδες το future του Dow 10 λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης, +25 το αντίστοιχο του ”100αρι” Nasdaq. Τελικό αποτέλεσμα, +15 και +1,5 αντίστοιχα.

Παρασκευή, 4 Απριλίου: +150 μονάδες το future του Dow 10 λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης, +17 το αντίστοιχο του ”100αρι” Nasdaq. Τελικό αποτέλεσμα, +23 και +4 αντίστοιχα.

Δευτέρα, 7 Απριλίου: +87 μονάδες το future του Dow 10 λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης, +15 το αντίστοιχο του ”100αρι” Nasdaq. Τελικό αποτέλεσμα, +8 και –13 αντίστοιχα.

Σήμερα: +85 μονάδες το future του Dow 10 λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης, +16 το αντίστοιχο του ”100αρι” Nasdaq. Μέχρι στιγμής αποτέλεσμα: +3 το future του Dow, -8 του Nasdaq.

Οι Ευρωπαίοι όμως έχουν μείνει πίσω. Ο Dax κάθε μέρα κλείνει στο υψηλό της ημέρας, και στη συνέχεια αδυνατεί να υποχωρήσει. Προέρχεται από ένα σημαντικό ράλι (+9,3%) σε τρεις συνεδριάσεις, και όμως η μέχρι στιγμής υποχώρηση του περιορίζεται στο 1,4%, όσο δηλαδή υποχώρησε ο CAC στο κλείσιμο, ο οποίος όμως χθες δεν είχε κάνει +5,7% αλλά +3,1%.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 8321,61 μονάδες με κέρδη 0,26% ενώ και ο S&P κινείται στις 880,46 μονάδες με άνοδο 0,06%. Ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,17% στις 1387,20 μονάδες.

Το θέμα είναι, πως αυτή τη στιγμή οι Ασιάτες και οι Ευρωπαίοι επενδυτές ”αγοράζουν” μανιωδώς κάθε πρωί τα ΣΜΕ επί των αμερικανικών δεικτών, θεωρώντας πως οι επενδυτές στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού θα συνεχίσουν το ”πολεμικό ράλι”, υπό τη μορφή front-running, οι επενδυτές όμως στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ξυπνώντας το πρωί βρίσκουν τους δείκτες εκεί που τους βρίσκουν και τους πουλάνε αδυσώπητα, βγάζοντας πολύ καλά λεφτά!

Οι Αμερικάνοι επενδυτές, εν αντιθέσει με τους Ευρωπαίους, γνωρίζουν πολύ καλά δύο πράγματα: Ότι βρίσκονται στην αρχή της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, και ότι είναι πολύ πιθανό αυτά να απογοητεύσουν.

Γνωρίζουν επίσης στον ίδιο βαθμό ότι οι Ευρωπαίοι προσδοκούν σε δική τους ανοδική κίνηση, και πολύ απλά αρνούνται να ”κουβαλήσουν” τους Ευρωπαίους, πόσο μάλλον όταν αυτοί αφενός δεν επωμίζονται το πολιτικό, οικονομικό και ηθικό κόστος του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αφετέρου διαθέτουν πολύ λιγότερες ”χρηματιστηριακές” αντοχές από ότι οι ίδιοι.

Βέβαια, ελάχιστοι επιθυμούν και να πουλήσουν τους δείκτες εδώ που είναι, καθώς όλοι φοβούνται τη στήριξη στις ΗΠΑ και τον αντίκτυπο που αυτός θα έχει. Πόσες φορές έχουν καεί άλλωστε όσοι έμειναν short;

Πάντως, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η κίνηση στη σχέση ευρώ-δολαρίου (EUR/USD), όπου το ευρώ δείχνει να επιχειρεί ξανά τη διάσπαση των 1,07 δολαρίων ανά ευρώ, ενώ ο χρυσός, με έντονες διακυμάνσεις στο εύρος 321-324 δολαρίων ανά ουγκιά επιβεβαιώνει μόνο το ότι έχει δημιουργήσει βάση στα 320. Μεγάλος πρωταγωνιστής το ασήμι στα εμπορεύματα, κέρδισε 10 σεντς μέσα σε μισή συνεδρίαση.

Όσο για προβλέψεις; Δεν έχουμε. Πιστεύουμε μόνο πως έχει υπερτιμολογηθεί ο θετικός αντίκτυπος μιας ταχείας έκβασης του πολέμου στο Ιράκ, και δεν έχει τιμολογηθεί επαρκώς το ενδεχόμενο αρνητικών εταιρικών αποτελεσμάτων. We are calling it down.

Ο διακριτικός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v