Βαγδάτη και macro πιέζουν τη Wall

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν σήμερα αναφορικά με τη μάχη της Βαγδάτης και τα δυσμενή μακροοικονομικά νέα δημιουργούν πιέσεις στη Wall, ενώ σε αρνητικό έδαφος πέρασε ο Dax. Πτωτικά ο χρυσός, νευρικότητα στο πετρέλαιο, ενώ το κόστος του πολέμου ενισχύει το ευρώ.

Χθες, λέγαμε πως αν το ράλι βασίζονταν σε προσδοκίες, αυτές εύκολα θα μπορούσαν να διαψευστούν.

Αν ψάχνετε όμως την ”αλήθεια” πίσω από τη σημερινή άτακτη υποχώρηση από τα υψηλά των βασικών ευρωπαϊκών δεικτών, θα δυσκολευτείτε να τη βρείτε. Πολύ απλά, καθότι δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει, διότι η αλήθεια είναι υποκειμενική. Πόσο μάλλον σε περίοδο πολέμου.

Εξηγούμαστε: Χθες τα ”δυτικά” ΜΜΕ ενημέρωναν πως η κατάληψη της Βαγδάτης ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί εντός 48 ωρών. Σήμερα, οι επίσημες στρατιωτικές πηγές έρχονται να τονίσουν πως το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολό, και πως ο πραγματικός ”πόλεμος” τώρα ξεκινά.

Συνυπολογίστε και τα νέα άκρως δυσμενή – για πολλοστή φορά – μακροοικονομικά δεδομένα και δεν χρειάζεται κανείς ιδιαίτερες γνώσεις για να αντιληφθεί πως το σημερινό ”ράλι”, κατά το πρώτο ήμισυ της ημέρας – το ”κατασκεύασαν” τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, τα οποία στη συνέχεια ξεφόρτωσαν τις θέσεις τους άρον άρον, όταν οι αγορές των ΗΠΑ δεν έκαναν αυτό που έδειχναν τα ΣΜΕ επί αυτών ότι θα κάνουν.

Στις 8.276 μονάδες κινείται ο δείκτης DOW, καταγράφοντας απώλειες 0,11%, ενώ κέρδη 0,25% σημειώνει ο Nasdaq στις 1.400 μονάδες.

Εξάλλου, απώλειες 0,20% σημειώνει ο S&P, στις 879 μονάδες.

Αυτό, είχε ως συνέπεια οι ευρωπαίοι διαχειριστές να πιαστούν… κορόιδα, ξεφορτώνοντας μετοχές του Dax οδηγώντας το δείκτη από κέρδη 2% σε απώλειες 1%, ενώ και στο Cac τα κέρδη μετριάστηκαν από το 3% στο 1,5% στο κλείσιμο.

Εκ νέου, προέκυψε και το κόστος του πολέμου. Το οποίο υπήρχε και χθες, αλλά ποιος το θυμόταν; Με συνέπεια, το ευρώ να ανακάμψει σημαντικά από τα χαμηλά του, και δη από τα 1,0680 σεντς στα 1,0750.

Κοντά δηλαδή από εκεί που ξεκίνησε την ημέρα. Πτωτικός και ο χρυσός, ο οποίος βρέθηκε να υποχωρεί κατά 5 δολάρια, ενώ αυτή τη στιγμή καταγράφει απώλειες μόλις 2 δολαρίων.

Α, είχαμε και τη μη-μείωση των επιτοκίων. ΘΕΤΙΚΟ γεγονός για τις τράπεζες – εκεί να αναζητήσετε ίσως τη καθολική ανατίμηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων –στην ανακοίνωση, ασχέτως του εάν η ΕΚΤ επί του πρακτέου εθελοτυφλεί, καταδικάζοντας σε ύφεση την οικονομία της Ευρωζώνης. Αυτά, θα τα πληρώσουμε όταν λήξει ο πόλεμος…. Άμα λήξει. Εδώ, δώστε βάση παρακαλώ.

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v