Τα πρώτα... πλήγματα κατά της οικονομίας των ΗΠΑ

Πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, ”μουρμούρα” από τους καταναλωτές, υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων είναι μερικές μόνο από τις... ”σφαίρες” που δέχτηκε η αμερικανική οικονομία από την αρχή του πολέμου.

Τα πρώτα... πλήγματα κατά της οικονομίας των ΗΠΑ
Η αμερικανική οικονομία έχει ήδη αρχίσει να μετράει τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράκ, όπως φαίνεται από τις πρώτες αναλύσεις. Οι οικονομικοί αναλυτές είχαν προειδοποιήσει από καιρό ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος είναι πιθανό να ασκήσει σημαντική αρνητική επίδραση στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και στις ΗΠΑ ειδικότερα.

Οι τελευταίες έρευνες για την αμερικανική οικονομία, 13 ημέρες αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, επισημαίνουν ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα κατρακύλησε στη διάρκεια του μηνός Μαρτίου, σύμφωνα με το Institute for Supply Management, ανατρέποντας την τάση ανάκαμψης των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ενώ και η καταναλωτική δραστηριότητα ήταν επίσης χαμηλότερη στην πρώτη πλήρη εβδομάδα του πολέμου, καθώς οι καταναλωτές απείχαν από τις αγορές.

Οι πωλήσεις στις αλυσίδες λιανικής μειώθηκαν κατά 1,4% την εβδομάδα που τελείωσε στις 29 Μαρτίου, φέρνοντας τις λιανικές πωλήσεις στο χαμηλότερο σημείο τους μέχρι τώρα στη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με έρευνα της UBS Warburg.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε ελαφρώς την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένοντας όμως κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 ετών. Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, ο δείκτης προσέφερε τη χειρότερη επίδοσή του από τον Δεκέμβριο του 1993, καθώς οι Αμερικανοί καταναλωτές έκαναν πράξη τους φόβους τους για τον πόλεμο, την οικονομία και τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας.

Η Ford Motor Company ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της κατά τον μήνα Μάρτιο μειώθηκαν 8%, εξαιτίας της έντονης οικονομικής αβεβαιότητας, αλλά και οι ανταγωνιστές της, General Motors και Daimler Chrysler, ανακοίνωσαν επίσης ότι οι πωλήσεις τους ήταν κάτω περίπου 3% κατά τη διάρκεια του μήνα Μαρτίου.

Τέλος, το National Retail Federation περιέκοψε την πρόβλεψή του για την αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 1/3, προβλέποντας ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα επιδείξουν τον μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης της δεκαετίας. Βέβαια, παρά το σύνολο των αρνητικών ειδήσεων, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η παρούσα αρνητική συγκυρία θα μπορούσε να είναι απλώς προσωρινή, υπό την προϋπόθεση ότι πόλεμος θα τελειώσει γρήγορα.

Όμως, όπως τονίζει και ο αναλυτής της BNP Paribas Ken Wattret, η πιθανότητα γρήγορης επίλυσης του προβλήματος φαντάζει ολοένα και πιο μακρινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v