Aρνητικά τα macro νέα στις ΗΠΑ (update)

Πτωτικά στο 47,9 διαμορφώθηκε ο δείκτης υπηρεσιών ISM Μαρτίου στις ΗΠΑ, ενώ στις 445.000 ανήλθαν τα επιδόματα ανεργίας για την εβδομάδα που τέλειωσε στις 29 Μάρτη, έναντι εκτιμήσεων για 410.000.

Aρνητικά τα macro νέα στις ΗΠΑ (update)
Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2001 διαμορφώθηκε ο δείκτης υπηρεσιών ISM για το μήνα Μάρτιο, διαμορφούμενος στο 47,9, έναντι 53,9 το Φεβρουάριο.

Αναλυτές της αγοράς απέδωσαν την υποχώρηση του δείκτη στην αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με το Ιράκ.

Εξάλλου, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στις 445.000 για την εβδομάδα που τέλειωσε στις 29 Μάρτη, σε σχέση με τις 407.000 την προηγούμενη εβδομάδα και πολύ πάνω από τις 410.000 που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Το νούμερο αυτό είναι το μεγαλύτερο από τις 13 Απριλίου του 2002 και δείχνει τη σαφή αδυναμία που παρουσιάζεται στην αγορά εργασίας.

Η αδυναμία αυτή προέρχεται κυρίως από την οικονομική αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος στο Ιράκ και ο φόβος ότι οι επιπτώσεις για την αμερικανική οικονομία μπορεί να αποδειχτούν μεγαλύτερες απ’ ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, εκτιμούν οι αναλυτές.

Εξάλλου, αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις δεν θα αρχίσουν να προσλαμβάνουν εργαζομένους παρά μόνο όταν δουν τη ζήτηση να αυξάνεται σε σημαντικό βαθμό.

Εν τούτοις, καθώς εκφράζονται αμφιβολίες από αναλυτές για την ανάκαμψη της κατανάλωσης, που αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι της ζήτησης, η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας ίσως να καθυστερήσει, επισημαίνεται σχετικώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v