Wall: Δύσκολοι καιροί (και) για traders

Συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις για τις διεθνείς αγορές και σήμερα, οι οποίες δείχνουν να αγνοούν τα εταιρικά και τα μακροοικονομικά νέα και τους διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων να ασκούνται στο trading, αφού ανάλογες τοποθετήσεις ευνοούνται από την παρατεταμένη διόρθωση των πρόσφατων εβδομάδων.

Εμφανής η αρέσκεια ή ο εθισμός αν προτιμάται στις μορφές επενδύσεων ”υψηλού ρίσκου” σήμερα στην Ευρώπη, καθώς παρά την αρνητική εικόνα των futures το πρωί στον απόηχο των αρνητικών νέων από την Oracle, οι Ευρωπαίοι συνέχισαν το ”ράλι” χωρίς όμως επιτυχία, καθώς ο Dow και ο Nasdaq άρχισαν να οπισθοδρομούν.

Θα κλείσουν έτσι οι αμερικανικές αγορές. Πιθανώς ναι, πιθανώς να δούμε ένα νέο rebound. Ποιος δύναται να ξέρει; Όχι εμείς πάντως, αφού λογική πλέον δεν υπάρχει, και οι διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων μάλλον ασκούνται στο trading, αφού η έντονη και παρατεταμένη διόρθωση των πρόσφατων εβδομάδων ευνοεί αυτού τους είδους τις τοποθετήσεις, αρκεί να είναι πάντα βραχυχρόνιου χαρακτήρα.

Πάντως, η σχέση απόδοσης-ρίσκου ευνοεί μια απόπειρα trading σε μετοχές η πορεία των οποίων είναι συνδεδεμένη με τη πορεία των μακροοικονομικών δεικτών (cyclical), καθώς το νέο μεγάλο στοίχημα φαίνεται να είναι η ανάκαμψη της οικονομίας ΜΕΤΑ τον πόλεμο. Τον επιτυχή πόλεμο γαρ.

DAX, CAC και FTSE-100 με τις συνήθεις τους ”τρελές” διακυμάνσεις, καθώς άλλοι πουλάνε το ράλι, άλλοι σπεύδουν άρον άρον να κλείσουν short θέσεις και πάει λέγοντας. 170 μονάδες η συνολική διακύμανση για τον Dax, 130 για τον CAC, και με τους δύο να κλείνουν σε θετικό έδαφος, αλλά όχι στο υψηλό της ημέρας.

Από την άλλη, η μετακύλιση ρευστότητας προς τις αγορές συνεχίστηκε, ενδεικτική άλλωστε η νέα ”βουτιά” των τιμών των ομολόγων, με το future επί του γερμανικού bund να πέφτει και κάτω από το 113.

Μπορεί να υπάρξει εν τέλει ”αισιοδοξία” της για το μακροπρόθεσμο μέλλον των κεφαλαιαγορών; Οι αγορές αυτή τη στιγμή αγνοούν επιδεικτικά τα εταιρικά και μακροοικονομικά δεδομένα, προεξοφλώντας ενδεχομένως ότι ο πόλεμος ”φταίει” που δεν βελτιώνονται. Συνεπώς, μετά τον πόλεμο έρχεται η βελτίωση. Θεωρίες πολλές, οι διακυμάνσεις έντονες, ποιος δύναται να ξέρει τι μέλλει γενέσθαι.

Στις 8.192 μονάδες κινείται ο δείκτης Dow, καταγράφοντας απώλειες 0,03%, ενώ στις 1.387 μονάδες βρίσκεται ο Nasdaq (-0,94%).

Εξάλλου, κέρδη 0,05% σημειώνει ο S&P, στις 866 μονάδες.

Εμείς πάντως, το ”στοίχημα” της πρόβλεψης δεν το παίρνουμε. Τονίζουμε απλά τη λογική. Που ίσως, να μην είναι καν λογική. Απλά, σπέκουλα….

” Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v