Φρενάρει η Wall, σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη

Η έλλειψη υγιών στηριγμάτων είναι ο λόγος που φρενάρει προς το παρόν το ράλι των δύο τελευταίων συνεδριάσεων στην αμερικανική αγορά, καθώς άλλα περίμεναν και άλλα τους ”βγήκαν”, ύστερα και από την ανακοίνωση αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων για δεύτερη ημέρα. Εντυπωσιακά τα κέρδη για άλλη μια ημέρα στην Ευρώπη.

Η ανακοίνωση αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων για δεύτερη συνεδρίαση στην αμερικανική αγορά, ”ξεφούσκωσε” το ανοδικό ράλι των δύο τελευταίων συνεδριάσεων. Αντίθετα, ανοδικό ράλι κατέγραψαν για άλλη μια ημέρα οι ευρωαγορές, με το Παρίσι να ενισχύεται άνω του 7% ύστερα από την έγκριση τραπεζικού deal.

Χαρακτηριστικός είναι ο σχολιασμός αναλυτού, ο οποίος αναφέρει ότι εν όψει του Σαββατοκύριακου, υπάρχουν αυτοί που θέλουν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, αλλά και αυτοί που δεν… πρόλαβαν να επωφεληθούν των τελευταίων κερδών και προσπαθούν να δώσουν ώθηση στην αγορά.

Επιπλέον, αναφορές σχετικά με το ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπους θα συναντηθεί στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τους ηγέτες της Ισπανίας και της Βρετανίας, προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να συνηγορούν στο ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ιράκ βρίσκονται στις τελευταίες προετοιμασίες πριν από την έναρξη του πολέμου.

Αμερικανικά πολεμικά πλοία που πρόκειται να στηρίξουν τις πολεμικές επιχειρήσεις, κατευθύνονται ήδη στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου Stealth έχουν εγκαταλείψει τις βάσεις του Μιζούρι.

Όσον αφορά στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο κατά 1%, υψηλότερη από τις εκτιμήσεις για 0,6%, ενώ και τα επιχειρηματικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν υποχώρησε στο 75 (χαμηλό δέκα ετών) από το 79,9 του Φεβρουαρίου, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στο 78.

Εξάλλου, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε στη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου στα 136,9 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 136,5 δισ. δολάρια, από το προηγούμενο ποσό των 123,6 δισ. δολαρίων.

Ο δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,39% στις 7852,49 μονάδες ενώ ακολουθεί και ο S&P με κέρδη 0,05% στις 832,29 μονάδες. Ο Nasdaq υποχωρεί περί το 0,21%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v