Αρνητικά τα macro για τις ΗΠΑ (update 2)

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν εν μέσω ανησυχιών για τον πόλεμο, ενώ αρνητικά ήταν και τα στοιχεία για δείκτη τιμών παραγωγού και ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δ΄ τριμήνου.

Αρνητικά τα macro για τις ΗΠΑ (update 2)
Μπερδεύουν τα στοιχεία που αφορούν στην αμερικανική οικονομία και κάνουν λόγο για διεύρυνση του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών στο τέταρτο τρίμηνο, αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού αλλά και των επιχειρηματικών αποθεμάτων. Στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας διαμορφώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής για τον μήνα Φεβρουάριο αυξήθηκε μόλις κατά 0,1%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών για το τέταρτο τρίμηνο, εμφανίστηκε ελλειμματικό κατά 136,9 δισ. δολάρια, διευρυμένο από το προηγούμενο ποσό των 126,3 δισ. δολαρίων στο γ΄ τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι το ποσό θα διαμορφωνόταν στα 136,5 δισ. δολάρια.

Εξάλλου, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο τον Φεβρουάριο κατά 1% (εκτιμήσεις για +0,6%), κυρίως εξαιτίας της υψηλής ανόδου του ενεργειακού κόστους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δομικός δείκτης, εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, υποχώρησε κατά 0,5% έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,1%.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν υποχώρησε στο 75 από το 79,9 του Μαρτίου, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στο 78. Το επίπεδο στο οποίο διαμορφώθηκε είναι το χαμηλότερο της τελευταίας δεκαετίας.

Τα επιχειρηματικά αποθέματα αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των αποθεμάτων στα 1,147 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου.

Εξάλλου, σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, 55 οικονομολόγοι αναφέρουν τις προβλέψεις τους για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για το πρώτο τρίμηνο του έτους κάνει λόγο για αύξηση της τάξεως του 2% στο ΑΕΠ των ΗΠΑ, ενώ τον προηγούμενο μήνα προέβλεπαν αύξηση της τάξεως του 2,5% και τον Δεκέμβριο η αντίστοιχη πρόβλεψη ήταν στο 2,7%.

Για το β΄ τρίμηνο οι οικονομολόγοι επίσης μείωσαν τις προβλέψεις τους στο 2,4%, από το 3% του προηγούμενου μήνα και το 3,2% που ανέμεναν τον Δεκέμβριο.

Το 50% των οικονομολόγων έκρινε ότι ο κύριος παράγοντας για την δυσκολία στην οικονομική ανάπτυξη είναι η απειλή ενός πολέμου, που έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα μεταξύ των εταιριών και των καταναλωτών.

Αλλο ένα 19% έκρινε ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, που εν μέρει συνδέεται με τους φόβους ενός πολέμου με το Ιράκ, αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ωστόσο, εκτός από τις γεωπολιτικές ανησυχίες, οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο και για άλλες αιτίες. Το 12% θεωρεί ότι η οικονομία δέχεται ακόμη τις επιπτώσεις της χρηματιστηριακής ”φούσκας” της δεκαετίας του ’90, το 10,3% αποδίδει τους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στη μείωση των εταιρικών επενδύσεων και το 8,6% κάνει λόγο για επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών.

Στα συνοδευτικά σχόλια των οικονομολόγων υπογραμμίζεται ότι η επιδείνωση της αγοράς εργασίας (η ανεργία αναμένεται να φτάσει το 6% έως τον Μάιο) έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του εισοδήματος και των δαπανών.

Επίσης, γίνεται λόγος για την αύξηση των κρατικών ελλειμμάτων, της ασάφειας όσον αφορά τη μορφή των κρατικών προγραμμάτων ενίσχυσης της οικονομίας και τον χρόνο εφαρμογής τους, αλλά και για το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που δεν κατάφερε να αποτρέψει τα περσινά λογιστικά σκάνδαλα των εταιριών.

Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος φέρνει σε δύσκολη θέση τη FED, που έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια στο 1,25%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 41 ετών, με αποτέλεσμα να μην έχει μεγάλα περιθώρια ελιγμών.

Ωστόσο, όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η FED θα προχωρήσει σε νέα μείωση έως τα μέσα του έτους, σε μία νέα προσπάθεια ενίσχυσης της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v