Σε κομβικό σημείο οι αγορές, λέει η Bear Stearns

Ενδείξεις ότι οι αγορές βρίσκονται σε ”σημείο καμπής” εντοπίζει η Bear Stearns στις εκφάνσεις μεταβλητότητας που πλήττουν τις αγορές τελαυταία. Στην απόλυτη ισοτιμία ”βλέπει” ο οίκος το ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ πιθανολογεί αντιστροφή τάσης αναφορικά με τη μείωση επιτοκίων.

Σε κομβικό σημείο οι αγορές, λέει η Bear Stearns
Την πιθανότητα γρήγορης επίλυσης μιας πολεμικής σύρραξης ενός πολέμου στο Ιράκ εκτιμά ως κομβικό σημείο για όλες σχεδόν τις αγορές το τακτικό report της Bear Stearns, με ημερομηνία 14 Μαρτίου.

Αυτή τη στιγμή, επισημαίνει το report, είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε στο χείλος του πολέμου και ότι οι πιθανότητες μιας βίαιης αντιστροφής ρίσκου (”risk reversals”) βαίνουν αυξανόμενες.

Κρίνοντας κανείς από τις πρόσφατες κινήσεις στις αγορές μετοχών και ομολόγων μπορεί να μιλά, εκτιμά η έκθεση, για ”ανεμοστρόβιλο μεταβλητότητας” που είναι τυπικό δείγμα των σημείων καμπής των αγορών. Στην περίσταση αυτή τονίζεται οι επενδυτές χρειάζεται να είναι εξαιρετικά ευέλικτοι για να διασφαλίσουν ότι δεν θα μείνουν ”εκτός νυμφώνος”.

Οι ελπίδες για ευσύνοπτη επίλυση του πολέμου μπορούν να πυροδοτήσουν ριζικές ανακατατάξεις στα χαρτοφυλάκια μεταφέροντας κεφάλαια από υπερ- αγορασμένα κρατικά αξιόγραφα σε υποτιμημένες μετοχές- με αυτές των ΗΠΑ να συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να οδηγήσουν την κίνηση. Αυτό κυρίως θα συμβεί αν οι ανά τον κόσμο επενδυτές θεωρήσουν τις αμερικανικές αγορές ως εμπροσθοφυλακή της ανάκαμψης.

Αναφορικά με το επίπεδο των επιτοκίων, το report αναφέρει ότι οι αγορές των futures, που έχουν ήδη προβλέψει την πιθανότητα διόρθωσης στις περικοπές επιτοκίων είναι τώρα πιθανό να αρχίζουν να θεωρούν την περαιτέρω μείωση μη αναγκαία.

Η πρόσφατη ανάκαμψη του δολαρίου, συνεχίζει το report, καταδεικνύει, ότι η αγορά τείνει να ποντάρει στην σύντομη στρατιωτική νίκη επί του Ιράκ. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι η ισοτιμία ευρώ- δολαρίου θα διαμορφωθεί στα επίπεδα της απόλυτης ισοτιμίας, μέχρι ”να κάτσει ο κουρνιαχτός πέριξ της Βαγδάτης”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v