Διψούν για ανάκαμψη Wall - ευρωαγορές

Πρόφαση στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ για μια γερή ανοδική εκτόνωση βρίσκουν σήμερα Wall Street και ευρωαγορές, αγνοώντας με εμφανή τρόπο τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ.

Μια φωτοβολίδα ήταν, θα περάσει. Τι άλλαξε από χθες; Μήπως η παγκόσμια οικονομία ξαφνικά ορθοπόδησε; Μήπως εξαλείφθηκαν οι επισφάλειες; Ή το φάσμα της τρομοκρατίας δεν πλανάται πλέον πάνω από την υφήλιο;

Το μόνο που άλλαξε είναι πως οι αγορές βρήκαν ”πάτημα” στην διαφαινόμενη ομοφωνία των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να τιμολογήσουν την προέλαση των συμμαχικών δυνάμεων ως μια δύναμη στο Ιράκ, και δη το ότι ο πόλεμος, ο όποιος πόλεμος, θα είναι βραχύβιος και επιτυχής.

Σπέκουλα δηλαδή. Αυτό που φαίνεται όμως είναι πως οι αγορές διψούν για διακύμανση. Το υπόβαθρο είναι δεδομένο. Αναιμική οικονομία, μειούμενη κερδοφορία, αυξημένη ανεργία. Τα σημερινά στοιχεία στις ΗΠΑ το επιβεβαίωσαν άλλωστε. Απλά, υπήρξε η πρόφαση για μια ”γερή” εκτόνωση.

Το πρόβλημα είναι πως με Dax, CAC και FTSE-100 να καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα του 5%, με τον CAC να καταγράφει κέρδη 6,5%, είναι πως η σημερινή κίνηση απλά φαντάζει αφύσικη και επιβεβαιώνει την άποψη πως απλά έχουμε να κάνουμε με εκτόνωση. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

O Dow Jones κινείται στις 7746,75 μονάδες με κέρδη 2,56% ενώ και ο S&P σημειώνει άνοδο 2,44% στις 823,79 μονάδες. Ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 3,19% στις 1320,08 μονάδες.

Παράλληλα, η αποκόμιση κερδών σε χρυσό (-12 δολάρια ανά ουγκιά), ασήμι (-10 σεντ), και ευρώ (1,0850), μαζί με τις μαζικές εκροές από τα ομόλογα (115,25 από 116,40 το γερμανικό bund) δείχνει τη διάθεση για μια βραχυπρόθεσμη επένδυση στις αγορές. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Εις αύριο...

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v