Οι ”τρομοφόβοι” πίεσαν τη Wall Street

Με νευρικότητα και συχνές εναλλαγές πρόσημων κινήθηκαν μέχρι το τέλος οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, σε μια συνεδρίαση που κυριάρχησαν οι διπλωματικές εξελίξεις αναφορικά με το Ιράκ.

Με νευρικότητα και συχνές εναλλαγές πρόσημων κινήθηκαν μέχρι το τέλος οι βασικοί δείκτες στη Wall, σε μια συνεδρίαση που κυριάρχησαν οι διπλωματικές εξελίξεις αναφορικά με το Ιράκ.

Πιο συγκεκριμένα, 6 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρότειναν να δοθεί τελεσίγραφο 45 ημερών στο Ιράκ για να αφοπλιστεί, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τους όρους του τελεσιγράφου δεν διευκρινίστηκαν.

Το ενδεχόμενο να μετατεθεί η ”τελική ημερομηνία” για το Ιράκ ενισχύεται πάντως, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, ύστερα από τη δήλωση Αμερικανών και Βρετανών διπλωματών οι οποίοι τόνισαν ότι οι χώρες τους ίσως να προωθήσουν νέο σχέδιο ψηφίσματος στο οποίο θα ”δίνεται”, μεταξύ άλλων, παράταση μερικών ημερών ή εβδομάδων στο Ιράκ.

Εν τούτοις, η πρόταση για τελεσίγραφο 45 ημερών στο Σ. Χουσείν αποκλείστηκε τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Μ. Βρετανία.

Ωστόσο, αναλυτές της αγοράς τονίζουν ότι η επίθεση πρέπει να θεωρείται δεδομένη και το ζήτημα είναι αν οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία θα έχουν την υποστήριξη του ΟΗΕ ή θα επιτεθούν μόνες τους.

Στα εταιρικά νέα πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της Ford, ύστερα από τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι ο πρόεδρος της εταιρίας βρέθηκε στο στόχαστρο εσωτερικών ερευνών, ενώ πτώση σημείωσαν και οι τίτλοι της General Motors.

Σημαντική πτώση σημείωσε και η μετοχή της αεροπορικής ΑΜR (31,54%), αλλά και της Delta Airline (21,71%).

Στα μακροοικονομικά νέα, απροσδόκητη μείωση κατά 0,2% σημείωσε ο δείκτης αποθεμάτων επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση ύψους 0,3%.

Στις 7.524 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης Dow (-0,58%), ενώ στις 1.271 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο Nasdaq (-0,54%).

Eξάλλου, απώλειες ύψους 0,84% σημείωσε ο S&P, στις 800 μονάδες.

Σημειώνεται ότι το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραψε πτώση 0,42%, στα 2,35 δολάρια, ενώ το ΑDR του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο, διαμορφούμενο στα 4,96 δολάρια.

Εξάλλου αμετάβλητο παρέμεινε το δικαίωμα της 3Ε, στα 14,35 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v