Τρίτη σερί πτωτική συνεδρίαση στη Wall

Απώλειες κατέγραψαν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με πιθανό πόλεμο στο Ιράκ αλλά και τα απογοητευτικά στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας, δημιούργησαν έντονα αρνητικό κλίμα.

Τόσο οι ανησυχίες για τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ όσο και τα ιδιαίτερα αρνητικά στοιχεία για το δείκτη ανεργίας, οδήγησαν σε υψηλές απώλειες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την αμερικανική αγορά.

Αναλυτές σχολιάζουν χαρακτηριστικά ότι τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές εμφανίζονται απρόθυμοι να προχωρήσουν σε σημαντικές κινήσεις-τοποθετήσεις, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα του Ιράκ.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας ”τράβηξαν” από την αρχή της συνεδρίασης την προσοχή των επενδυτών στη Wall Street.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ αναμένεται να παρουσιάσει την αναφορά με την πρόοδο των εργασιών στο Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Εν αναμονή της αναφοράς των επιθεωρητών, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζώρτζ Μπους πρόκειται να υπογραμμίσει τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σε συνέντευξη Τύπου.

Εξάλλου, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης αναμένονται οι εκτιμήσεις της Intel εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, όπου η εταιρία εκτιμάται ότι θα περικόψει τις προσδοκίες της για τα έσοδα.

Όσον αφορά στα μακροοικονομικά στοιχεία, τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στις 430.000 έναντι του προηγούμενου αριθμού των 418.000 αλλά και των προσδοκιών για μείωση στις 403.000.

Εξάλλου, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του για την παραγωγικότητα του τετάρτου τριμήνου στις ΗΠΑ στο 0,8% από την πτώση κατά 0,2% της προηγούμενης περιόδου. Αύξηση της τάξης του 2,1% κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες για τον Ιανουάριο, από την προηγούμενη αύξηση κατά 0,3%, έναντι εκτιμήσεων για 1,8%.

Η Wal-Mart Stores ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 2,6%, που είναι το κατώτατο όριο των προσδοκιών της, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται ιδιαίτερα η μετοχή της.

Η εταιρία αμυντικών δραστηριοτήτων Raytheon προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα του 2004 δεν πρόκειται να πετύχουν τις προηγούμενες εκτιμήσεις, με τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 8%.

Η μετοχή της Schering-Plough υποχώρησε περί το 3%, καθώς η φαρμακοβιομηχανία προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα του 2003 αναμένονται κατά 25% χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή της.

Η Εθνική διαμορφώθηκε στα 2,40 δολάρια σημειώνοντας άνοδο κατά 0,42%, ενώ ο ΟΤΕ και η 3E παρέμειναν στα 5,10 και 14,35 δολάρια αντίστοιχα.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 7673,99 μονάδες με πτώση 1,31% ενώ ακολούθησε ο S&P με απώλειες 0,93% στις 822,10 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq διαμορφώθηκε στις 1302,92 υποχωρώντας κατά 0,87.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v