Υψηλές οι απώλειες σε Wall και Ευρώπη

”Φωτοβολίδα” αποδεικνύεται η χθεσινή ανοδική κίνηση στην αμερικανική αγορά, η οποία καταγράφει εκ νέου απώλειες. Πτωτικό το κλίμα και στην Ευρώπη, η οποία κάθε άλλο παρά ικανοποιημένη έμεινε από την μείωση των επιτοκίων της ευρωζώνης.

Η ημέρα σηκώνει σχολιασμό, πολύ σχολιασμό. Για πληθώρα πραγμάτων, αλλά ας εστιαστούμε στη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αναλύοντας την μέσα από το πρίσμα των προσδοκιών, αναλυτών και επενδυτών.

Κρίνοντας από τη κίνηση των βασικών Ευρωαγορών και ιδίως του Dax, η αγορά κάθε άλλο παρά ικανοποιημένη έμεινε. Αυτό, είναι πασιφανές. Το γιατί μετράει.

25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τη πλειονότητα των αναλυτών διεθνών οίκων που εξέδωσαν κρίσεις μετά την ανακοίνωση της απόφασης, δεν φτάνουν. Εννέα οίκοι αντέδρασαν, οι επτά έμειναν παντελώς απογοητευμένοι. Μαζί και η αγορά.

Αν δε κοιτάξει κανείς τις αγορές εμπορευμάτων, συναλλάγματος και ομολόγων εξάγονται τα εξής συμπεράσματα: Το ευρώ έχει ”αγκαζάρει” την ισοτιμία 1,1 έναντι του δολαρίου γιατί το spread μεταξύ των βασικών επιτοκίων δανεισμού των ΕΚΤ και Fed στις 125 μονάδες βάσης είναι υπέρμετρα μεγάλο για μια παγκόσμια οικονομία που νοσεί.

Τα αμερικανικά επενδυτικά προϊόντα είναι μη-ελκυστικά, με συνέπεια οι Aσιάτες αλλά και οι ίδιοι οι Aμερικάνοι να τοποθετούνται μαζικά στο ευρώ και τα ευρωπαϊκά ομόλογα.

Το ΣΜΕ επί του Γερμανικού bund κατέγραψε σήμερα την υψηλότερη τιμή που έχει καταγράψει ποτέ, ενώ στις αγορές Euribor, όπου τιμολογούνται τα μελλοντικά επιτόκια δανεισμού, τιμολογείται κατά 100% η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ το αργότερο έως τον Ιούνιο.

Αυτό που φοβούνται οι επενδυτές, και καλά κάνουν, είναι πως η γερμανική οικονομία οδεύει ταχύτατα προς είσοδο σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης, με έκδηλο το ενδεχόμενο ”ιαπωνοποίησης” της. Με άλλα λόγια αποπληθωρισμός.

Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Dax, ο οποίος ”κρατιόταν” το τελευταίο διήμερο προσδοκώντας σε αντίδραση σήμερα καταγράφει απώλειες 2,26% στις 2441,50 μονάδες, χωρίς ίχνος αντίδρασης.

Το Λονδίνο έκλεισε στις 3554,4 μονάδες με απώλειες 0,23% ενώ και το Παρίσι υποχώρησε κατά 0,77% στις 2634,53 μονάδες.

Κι αυτό γιατί ουσιαστικά εκτιμάται πως ο κ. Ντούιζεμπεργκ, όπως και ο κ. Greenspan, αρνούνται πεισματικά να αναγνωρίσουν πως δεν φταίει ο πόλεμος για την υφιστάμενη κατάσταση. Τα προβλήματα είναι διαρθρωτικά, εν γένει δομικά.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 7673,91 μονάδες με απώλειες 1,31% ενώ και ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,87% στις 1303,02 μονάδες. Ο S&P σημειώνει απώλειες 1,05% στις 821,12 μονάδες.

Συν τοις άλλοις, σε οικονομία νοσούσα, όπου τα επιτόκια μειώνονται, ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ για τις τράπεζες να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Δεν έχει γίνει ποτέ, ούτε φυσικά θα γίνει και τώρα. Διότι το μόνο που καταφέρνει μια μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β. είναι να διαιωνίσει το πρόβλημα των επισφαλειών.

Η μείωση αυτή δεν θα περάσει σε επίπεδο τελικού καταναλωτή, κάτι που ούτως ή άλλως έχουν επισημάνει και οι ελληνικές τράπεζες. Πόσο μάλλον οι γερμανικές, που αυτή τη στιγμή ”δουλεύουν” με επιτόκια δανεισμού 3-4% και καταθέσεων 0,25%-0,5%. Μηδέν δηλαδή.

Από την άλλη, στο επενδυτικό στερέωμα, τα momentum hedge funds κάνουν πάρτι. Διότι βασική προϋπόθεση για να βγάλουν κέρδη είναι να υπάρχει volatility. Παίρνουν μια τάση, και απλά την οξύνουν. Συνεπώς, μαζικό σορτάρισμα του δολαρίου, των βασικών δεικτών, αγορές των ομολόγων κ.ο.κ. Τάση που καθίσταται αυτοτροφοδοτούμενη, όπως τα ίδια κεφάλαια τροφοδοτούσαν την άκρατη άνοδο του ’99.

Συνυπολογίστε και τα εταιρικά νέα. Ζημιές περί τα 19 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ για την Vivendi, στα πρόθυρα χρεοκοπίας καμιά δεκαριά εισηγμένες της Ευρώπης άλλοτε κολοσσοί, τα εταιρικά ομόλογα των οποίων έχουν ήδη καταρρεύσει, και δεν χρειάζεται πολλά για να ενισχυθεί περαιτέρω το πτωτικό κύμα.

Συνυπολογίστε και τη χθεσινή ”φωτοβολίδα” των αμερικανικών αγορών, τις πωλήσεις ασφαλιστικών ταμείων και αντιλαμβάνεστε πως ανάκαμψη δεν υπάρχει. Το 2003. Αναλαμπές θα υπάρξουν. Ανάκαμψη όχι. Από το 2004, κι αν.

Δεν το ”παίζουμε” έξυπνοι, ούτε προφήτες. Τα λέμε όπως είναι. Όταν ο Dax χθες και προχθές ”κρατιόταν”, πολλοί έλεγαν πως ο μονόδρομος για τις 2.700 είναι ορατός. Εμείς, πριν από εννέα ημέρες, λέγαμε πως ο Dax πάει προς τις 2.200. Και θα το ξαναπούμε.

ΥΓ. Τα νούμερα των αγορών δεν έχουν σημασία σήμερα, ούτε που θα κλείσουν οι δείκτες. Η τάση μετράει, για όσους ασχολούνται. Πτωτική, με κάποιες εξάρσεις. Κι έτσι θα μείνει φέτος. Μπορεί να δούμε κι ένα μήνα αντίδρασης. Αδιάφορο.

ΥΓ2. Χρυσός-ομόλογα-αμυντικές μετοχές. Οι μόνοι που θα βγάλουν κέρδη φέτος. Το ’χουμε ξαναπεί.

Ο διακριτικός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v