Προς κόντρα Βρυξελλών - SEC για ελεγκτικούς οίκους

Την αντίθεσή τους στην πρόθεση της SEC να επιβάλει νέες ρυθμίσεις σε ευρωπαϊκούς ελεγκτικούς οίκους εκφράζουν οι Βρυξέλλες. Ο αρμόδιος επίτροπος, Fr. Bolkestein έδειξε μάλιστα το δρόμο των... αντιποίνων.

Προς κόντρα Βρυξελλών - SEC για ελεγκτικούς οίκους
Αντιδράσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντά η πρόθεση των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών να επιβάλουν νέες ρυθμίσεις σε ελεγκτικές ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η SEC, προκειμένου να θωρακίσει της αγορά από την πιθανότητα λογιστικών ατασθαλιών, εξετάζει την επιβολή κανόνων σε εταιρίες που, όντας ευρωπαϊκές, παρείχαν ελεγκτικές υπηρεσίες σε αμερικανικές επιχειρήσεις.

Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει μια παρόμοια εξέλιξη ο αρμόδιος για χρηματοοικονομικές υποθέσεις, Fr. Bolkestein, ανοίγοντας με τις δηλώσεις το δρόμο για επιβολή αντιποίνων: ”Νομίζω πως ό,τι μας ζητούν οι Αμερικανοί να κάνουμε, το ίδιο πρέπει να τους ζητήσουμε και εμείς από αυτούς”.

Αναλυτές εκτιμούν ότι παρόμοια ”ρυθμιστική διαμάχη”, που θα ανάγκαζε τους αμερικανικούς και τις ευρωπαϊκούς ελεγκτικούς οίκους να υιοθετούν διαφορετικές πρακτικές όταν ασχολούνται με ευρωπαϊκές και διαφορετικές όταν ασχολούνται με αμερικανικές, θα τοποθετήσει επιπλέον προσχώματα στην προσπάθεια ”παγκοσμιοποίησης” του καθεστώτος εταιρικής διαφάνειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v