Πτωτικό παρέμεινε το κλίμα στη Wall Street

Με σχετικά υψηλές απώλειες, που εντάθηκαν κυρίως στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης, έκλεισε η αμερικανική αγορά, εν μέσω αρνητικών ειδήσεων από τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών κυρίως αλλά και γεωπολιτικών ανησυχιών. O Dow Jones υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Οκτωβρίου.

Υψηλότερες έγιναν οι απώλειες της αμερικανικής αγοράς στη διάρκεια της τελευταίας ώρας της συνεδρίασης, με τις γεωπολιτικές ανησυχίες και τις αρνητικές εταιρικές ειδήσεις, κυρίως από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, να πρωταγωνιστούν. Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Οκτωβρίου έκλεισε ο Dow Jones.

Αναλυτές σχολιάζουν χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για την επανάληψη των ίδιων ανησυχιών, με τους επενδυτές να μην εμφανίζονται πρόθυμοι για τοποθετήσεις, όταν μάλιστα τίποτα δεν είναι πιο σίγουρο από την αβεβαιότητα.

Εξάλλου, αρνητικές παρατηρήσεις αναλυτών αναφορικά με τις General Motors και Walt Disney καθώς και μια προειδοποίηση της Caterpillar για τις πωλήσεις του 2003, επηρέασαν ιδιαίτερα αρνητικά την αμερικανική αγορά.

Το Ιράκ συνεχίζει να καταστρέφει πυραύλους απαγορευμένους από τα Ηνωμένα Έθνη, με τον πρόεδρό του, Σαντάμ Χουσσεϊν, να διακηρύσσει ότι το έθνος του θα βγει νικητής σε οποιαδήποτε εισβολή. Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της έστειλε άλλους 60.000 στρατιώτες στον Περσικό Κόλπο.

Η Deutsche Bank Securities υποβάθμισε τόσο την General Motors όσο και την ανταγωνιστική της Ford, σε sell από hold, κυρίως λόγω ανησυχιών ότι η επιβράδυνση της ζήτησης αυτοκινήτων στην αμερικανική αγορά θα συνεχιστεί.

Η μετοχή της General Motors υποχώρησε περί το 4,5% ενώ και η Ford σημείωσε πτώση κατά 4% περίπου.

Επιπλέον, η χρηματιστηριακή SoundView Technology εκτιμά πως η Walt Disney πρέπει να εκδώσει αρνητική προειδοποίηση σχετικά με τα κέρδη του τρέχοντος τριμήνου, εξαιτίας της περιορισμένης κίνησης στα ψυχαγωγικά πάρκα της εταιρίας.

Η Caterpillar σημείωσε πτώση κοντά στο 4%, καθώς ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του έτους τόσο για τον κλάδο όσο και για την εταιρία, αναμένεται να κυμανθούν στο ίδιο επίπεδο με αυτές του 2002.

Η Εθνική διαμορφώθηκε στα 2,40 δολάρια με απώλειες 2,44% ενώ και ο ΟΤΕ υποχώρησε 6,31% στα 5,20 δολάρια. Η 3E παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, στα 14,50 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση 1,70% στις 7704,87 μονάδες ενώ και ο S&P υποχώρησε περί το 1,54% στις 821,99 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,95% στις 1307,76 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v