Απέδωσαν καρπούς οι προσπάθειες της Wall

Προσπάθησε και... τα κατάφερε τελικά η αμερικανική αγορά να κλείσει σε θετικό έδαφος, ”ξορκίζοντας” όλες τις γεωπολιτικές ανησυχίες μέσω επιλεκτικών αγορών σε μετοχές τόσο του τεχνολογικού κλάδου (Microsoft, Intel) όσο και του χρηματοοικονομικού (Citigroup).

Οι επιλεγμένες τοποθετήσεις των επενδυτών σε συγκεκριμένες μετοχές, οδήγησαν σε κέρδη ουσίας την αμερικανική αγορά, η οποία ”παρέκαμψε” τις γεωπολιτικές ανησυχίες.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι εφόσον παραμένει ”ανοικτό” το ζήτημα του Ιράκ, παρόμοιες με τη σημερινή συνεδριάσεις, η οποία χαρακτηρίστηκε από τις έντονες εναλλαγές προσήμων, θα είναι σύνηθες φαινόμενο.

Παρομοίως και οι επενδυτές, όντας επιφυλακτικοί ύστερα από τόσους μήνες διπλωματικών παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων, εμφανίζονται απρόθυμοι να επιστρέψουν στην αγορά με αυξημένο ενδιαφέρον.

Νωρίτερα στη διάρκεια της ημέρας, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι οι εργασίες της ομάδας συνεχίζονται κανονικά, ενώ και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τόνισε πως υπάρχει ακόμη ελπίδα να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη.

Όσον αφορά στην Κορέα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στέλνει 24 στρατηγικά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς στη Γκουάμ, έχοντας σαφή πρόθεση να προειδοποιήσει τη Βόρεια Κορέα να μην βιαστεί να επωφεληθεί από μια πιθανή επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Με απώλειες 18% έκλεισαν τελικά οι μετοχές της Pepsi Bottling, της εμφιαλώτριας εταιρίας της Pepsi Co, καθώς περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα τόσο του πρώτου τριμήνου όσο και του 2003.

Κατά 26% υποχώρησε η μετοχή της βιοτεχνολογικής Andrx, καθώς ανακοίνωσε υψηλές ζημίες για το τέταρτο τρίμηνο. Ωστόσο, από περαιτέρω απώλειες προστάτεψε την αγορά η ανακοίνωση των στοιχείων για το δείκτη ISM, ο οποίος υποχώρησε στο 53,9 από το 54,5, ενώ αναμενόταν πτώση στο 53.

Εξάλλου, στην ανακοίνωση της Μπεζ Βίβλου αναφέρεται ότι η αμερικανική οικονομία διατήρησε τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και στους δύο πρώτους μήνες του έτους, κυρίως λόγω των ανησυχιών για τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ, που έπληξαν τις καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες.

Η Εθνική έκλεισε στα 2,39 δολάρια με απώλειες 0,42%, ενώ πτωτικά κατά 3,05% κινήθηκε και ο ΟΤΕ, στα 5,08 δολάρια. Με πτώση 1,03% διαμορφώθηκε και η 3Ε στα 14,35 δολάρια.

Ο Dow Jones διαμορφώθηκε στις 7775,60 μονάδες με κέρδη 0,92%, ενώ και ο Nasdaq κέρδισε 0,51% στις 1314,40 μονάδες. Ο δείκτης S&P διαμορφώθηκε στις 829,85 μονάδες με άνοδο 0,96%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v