Οι πολεμικές ανησυχίες επανέρχονται στη Wall

Νευρικό είναι το κλίμα στην αμερικανική αγορά λίγη ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, καθώς στο Ιράκ δίνεται πλέον προθεσμία μέχρι τις 17 Μαρτίου προκειμένου να αφοπλιστεί πλήρως, σύμφωνα με την πρόταση της Βρετανίας, η οποία αναμένεται να τεθεί προς ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα. Απειλεί με βέτο η Γαλλία.

”Τριγμούς” προκαλεί στην αμερικανική αγορά η πρόταση της Βρετανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για αποστολή τελεσιγράφου στο Ιράκ για πλήρη αφοπλισμό μέχρι τις 17 Μαρτίου. Με βέτο απειλεί η Γαλλία.

Σε σχέση με χθες, οι βασικές παράμετροι παραμένουν οι ίδιες. Με άλλα λόγια, η αγορά παραμένει πτωτική, διεθνώς. Εξαίρεση, οι αναδυόμενες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και ο... Dax.

Ναι, σωστά διαβάζετε. Ο Dax. Για έναν πάρα πολύ απλό λόγο. Ήταν ο δείκτης που υπερπιέστηκε το περισσότερο, θα αποτελέσει το δείκτη που θα αντιδράσει με μεγαλύτερη ευκολία, ακολουθώντας τις αντιδράσεις του Dow.

Ωστόσο, θα πρέπει η σημερινή κίνηση να εκτιμηθεί μόνο μέσα από το πρίσμα της αντίδρασης σε κατάσταση υπερπώλησης, ιδίως στις ΗΠΑ. Η ”πρόφαση” της αιχμαλώτισης δύο υιών του Μπιν Λάντεν (όταν ο ίδιος φέρεται να έχει 25-40 υιούς) κάθε άλλο παρά βάσιμη είναι ως αιτία για να αντιδράσουν.

Τα δεδομένα είναι τα εξής: Αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ, πρόβλεψη για μείωση εσόδων και κερδοφορίας από την Intel, αυξημένη γεωπολιτική αστάθεια.

Δεδομένα στα οποία αντέδρασαν και τιμολόγησαν τόσο ο CAC (-2,26% στις 2574,91) και ο FTSE-100 (-1,79% στις 3941,6), με τον πρώτο να ”πληρώνει” σήμερα την είδηση τις ζημιές περί 22 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ για την Vivendi.

Ο DAX κινείται στις 2541,86 μονάδες με κέρδη 0,59%. Ο Dow Jones κυμαίνεται στις 7674,62 μονάδες με άνοδο 0,01% ενώ και ο S&P κερδίζει 0,13% στις 823,11 μονάδες. Ο Nasdaq διαμορφώνεται στις 1298,32 μονάδες με πτώση 0,35%.

Με το γερμανικό bund να χτυπάει με σχετική ευκολία το 116,5 (Ιούνιος) και το ευρώ να κινείται πάνω από το 1,1 (υψηλό στα 1,6), ασχέτως του εάν πισογύρισε έκτοτε, είναι προφανές πως η τάση παραμένει η φυγή από τις αγορές κινητών αξιών.

Απλά, Παρασκευή είναι, μια αντίδραση είναι. Από Δευτέρα ξανακάνουμε ταμείο...

Ο διακριτικός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v