Τελεσίγραφο από Βρετανία για Ιράκ η 17η Μαρτίου

Την 17η ημέρα του Μαρτίου θέτει ως τελεσίγραφο η Βρετανία για το Ιράκ προκειμένου να συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους των Ηνωμένων Εθνών για αφοπλισμό. Αντιδράσεις από πλευράς Γαλλίας, χωρίς να διευκρινίζει εάν θα κάνει χρήση του βέτο.

Τελεσίγραφο από Βρετανία για Ιράκ η 17η Μαρτίου
Την 17η ημέρα του Μαρτίου θέτει ως τελεσίγραφο η Βρετανία για το Ιράκ προκειμένου να συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους των Ηνωμένων Εθνών για αφοπλισμό. Αντιδράσεις από πλευράς Γαλλίας, χωρίς να διευκρινίζει εάν θα κάνει χρήση του βέτο.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, προχώρησε στην εν λόγω ανακοίνωση στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι εκτός και εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας καταλήξει ότι το Ιράκ έχει δείξει πλήρη και άμεση συνεργασία πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε ”θα έχει χάσει και την τελευταία ευκαιρία για αφοπλισμό”.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινικ ντε Βιλεπίν, τόνισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οι αναφορές των επιθεωρητών αποδεικνύουν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, προσθέτοντας ότι η Γαλλία δεν θα επιτρέψει να ”περάσει” μια τροπολογία που να εγκρίνει την αυτόματη χρήση βίας.

Η Ρωσία και η Κίνα ζήτησαν περισσότερο χρόνο για τους επιθεωρητές να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους.

Νωρίτερα, ο Χανς Μπλιξ σχολίαζε στην αναφορά του ότι οι επιθεωρητές έχουν πρόσβαση σε αρκετές περιοχές του Ιράκ, ενώ έχουν αντιμετωπίσει ”σχετικά περιορισμένες δυσκολίες”. Παράλληλα, ζητούσε περισσότερο χρόνο για να εξακριβωθεί εάν το Ιράκ συμμορφώνεται με τους όρους του ΟΗΕ.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι το Ιράκ έχει τη δυνατότητα και θα πρέπει να παράσχει περισσότερα ντοκουμέντα και άλλα στοιχεία. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι ”το Ιράκ, με ένα υψηλά ανεπτυγμένο διοικητικό σύστημα, θα έπρεπε να παρέχει πιο πλήρη στοιχεία σχετικά με το οπλικό του πρόγραμμα”.

Παράλληλα, ο Μπλιξ τόνισε ότι ελάχιστα τέτοια έγγραφα έχουν έρθει στο φως και έχουν παραδοθεί από την ημέρα που ξεκίνησαν οι επιθεωρήσεις.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ακόμη ότι το Ιράκ έχει δώσει στους επιθεωρητές ονόματα των ατόμων που συμμετείχαν στην καταστροφή των βιολογικών και χημικών όπλων το 1991.

Ακόμη, ο Μπλιξ δήλωσε ότι οι επιθεωρητές έχουν εξετάσει αρκετούς υπόγειους χώρους χρησιμοποιώντας και αντίστοιχα εξοπλισμένα ραντάρ, χωρίς να βρεθεί κανένα στοιχείο όσον αφορά στην κατασκευή όπλων υπογείως.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του, Κόλιν Πάουελ, σχολίασε πως το Ιράκ δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής κάποια ουσιαστική κίνηση αφοπλισμού, ενώ κατατάσσει το Ιράκ στην κατηγορία των μη συνεργάσιμων χωρών.

Εξάλλου, συγκεχυμένες είναι οι απόψεις σχετικά με την είδηση σύλληψης των δύο γιων του καταζητούμενου Οσάμα Μπιν Λάντεν. Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στο δίκτυο CNN, δεν έχουν εξακριβωθεί οι πληροφορίες που αναφέρουν τη σύλληψη των δύο γιων του Μπιν Λάντεν.

Τόσο το Reuters όσο και το Associated Press ανέφεραν ότι ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν στη νοτιοδυτική επαρχία του Μπαλουκιστάν δήλωσε ότι οι δύο άντρες συνελήφθησαν στην περιοχή του Ραμπάτ, όπου ενώνονται τα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν και το Ιράν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v