Με άνοδο έκλεισε την εβδομάδα η Wall

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τη συνεδρίαση οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην αμερικανική αγορά, ύστερα από την ανακοίνωση των εκτιμήσεων της Merrill Lynch, η οποία θεωρεί ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση. Ωστόσο παρέμειναν οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις από τη συνεδρίαση του ”διχασμένου” Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν να επικεντρωθούν στις εκτιμήσεις της Merrill LYnch για τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed στις 18 Μαρτίου.

Οι δείκτες είχαν καταγράψει κατακόρυφη πτώση στην έναρξη της συνεδρίασης, ύστερα από την ανακοίνωση της αύξησης της ανεργίας στο 5,8% για το Φεβρουάριο, αλλά κυρίως για την απώλειες 308.000 εργατικών θέσεων.

Αργότερα ωστόσο η τάση έγινε ανοδική, όταν ανακοινώθηκε η είδηση σύλληψης δυο εκ των γιων του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά και όταν ο Χανς Μπλιξ ξεκίνησε την ομιλία του ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την πρόοδο των εργασιών στο Ιράκ.

Ωστόσο, η Βρετανία προτείνει να δοθεί προθεσμία μέχρι τις 17 Μαρτίου στο καθεστώς της Βαγδάτης προκειμένου να προχωρήσει σε πλήρη αφοπλισμό. Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν από την πλευρά της Γαλλίας, η οποία απειλεί με τη χρήση βέτο.

Η Merrill Lynch, ύστερα από την ανακοίνωση των αρνητικών στοιχείων για τον εργασιακό χώρο, προχώρησε στην εκτίμηση ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25% στις 18 Μαρτίου, ενώ αντίστοιχο αναμένει ότι θα είναι το ποσοστό της περικοπής, στην επόμενη συνεδρίαση της στις 6 Μαίου.

Εξάλλου, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 5,8% το Φεβρουάριο από το 5,7% του Ιανουαρίου, ενώ οι θέσεις εργασίας υποχώρησαν κατά 308.000, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξηση.

Εξάλλου, αρνητικό κλίμα δημιούργησε στον τεχνολογικό κλάδο και η προειδοποίηση της Intel για τις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου, καθώς και η περικοπή των εκτιμήσεών της. Και η 3Com αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τα έσοδά της, με αποτέλεσμα οι μετοχές της να υποχωρήσουν κατά 10%.

Η Εθνική διαμορφώθηκε στα 2,40 δολάρια, ενώ και η 3Ε έκλεισε στα 14,35 δολάρια, σχεδόν αμετάβλητη. Ο ΟΤΕ έκλεισε με απώλειες 1,95% στα 5,04 δολάρια.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 7740,03 μονάδες με κέρδη 0,86% ένώ και ο S&P διαμορφώθηκε στις 828,89 μονάδες με άνοδο 0,83%. Ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,18% στις 1305,29 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v