Ανάπαυλα ή ”ξύσιμο του πάτου” στη Wall;

Μάλλον ήσυχα εκτυλίσσεται μέχρι στιγμής η συνεδρίαση στη Wall Street μετά το χθεσινό sell off, εξέλιξη που αποδίδεται στις νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες για το Ιράκ. Ωστόσο αναλυτές και επενδυτές αναρωτιούνται έαν πρόκειται για ανάπαυλα πριν από μια νέα πτώση ή για το ξύσιμο του πάτου.

Για να δούμε λίγο τι έχει συμβεί το τελευταίο διήμερο. Καταρχήν, CAC, FTSE-100 και DAX υποχώρησαν κάτω από τα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας, κατρακυλώντας σε νέα χαμηλά πενταετίας (έως και επταετίας).

Οι αγορές των ΗΠΑ αποδεικνύονται οριακά πιο ”σθεναρές”, αν και το σθένος αυτό έχει να κάνει αφενός με παρεμβάσεις λεκτικού χαρακτήρα και κερδοσκοπία, αφετέρου με το γεγονός πως με αποτίμηση το ευρώ, οι αμερικανικές αγορές βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Οκτωβρίου 2002, δεδομένης της υποτίμησης του δολαρίου κατά 11,7% έναντι του ευρώ κατά τη περίοδο που μεσολάβησε.

Σήμερα, η εικόνα παραμένει η ίδια με μερικές αξιοσημείωτες όμως, διαφοροποιήσεις. Κατ’ αρχήν, έχει πάψει η ανοδική κίνηση του Γερμανικού Ομολόγου (BUND), το οποίο σήμερα μετά από έξι μέρες οπισθοχώρησε, ενώ και το ελβετικό φράγκο, ο χρυσός και το ασήμι εμφανίζουν τάσεις εξασθένισης. Μαζί και το ευρώ, το οποίο συσσωρεύει στη περιοχή των 1,10-1,1050 δολαρίων.

Μια παύση πριν από τη νέα πτώση, η το ”ξύσιμο του πάτου”; Δύσκολη ερώτηση, με την απάντηση να τείνει περισσότερο προς τη δεύτερη εκδοχή, τουλάχιστον όσον αφορά τη σημερινή και την αυριανή ημέρα. Η κατάσταση υπερπώλησης δεδομένη, αν και το γεγονός ότι μόνο ο FTSE-100 αντέδρασε, κλείνοντας με κέρδη έστω και μισό τοις εκατό (0,48%) δεν πείθει, αφού η εξέλιξη αυτή αποδίδεται περισσότερο στην νέα ανοδική κίνηση του πετρελαίου.

Στις 7.582 μονάδες βρίσκεται ο δείκτης Dow (0,19%), ενώ στις 1.278 μονάδες βρίσκεται ο Nasdaq (0,01%).

Eξάλλου, απώλειες ύψους 0,09% καταγράφει ο S&P, στις 808 μονάδες.

Εν αντιθέσει, όπως έχουμε επισημάνει σε παλαιότερα σχόλια μας, ο Dax ελκύεται πλέον εμφανώς από την περιοχή των 2.200 μονάδων, όπου και συναντά στήριξη άξια αναφοράς.

Κατά τα λοιπά, μετά το χθεσινό sell-off, έχουμε να κάνουμε με μια μάλλον ήσυχη, για τα πρόσφατα δεδομένα, ημέρα. Οι τελευταίες ”πολιτικές” εξελίξεις και δη το ενδεχόμενο αναβολής των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή ευνοούν την συσσώρευση, όπερ και εγαίνετο.

Εις αύριο….

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v