Διευρύνει τις απώλειες η Wall, βυθίζεται η Ευρώπη

Η διάψευση από πλευράς CIA της σύλληψης του Οσάμα Μπιν Λάντεν και η αβεβαιότητα σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, οδηγούν σε διεύρυνση των απωλειών στη Wall Street. Κατακόρυφη πτώση στην Ευρώπη, εν μέσω εταιρικών νέων και ανησυχιών για τον πόλεμο.

Έντονα πτωτικό είναι πλέον το κλίμα στην αμερικανική αγορά, καθώς η CIA διέψευσε την είδηση σύλληψης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ενώ συνεχίζονται οι ανησυχίες σχετικά με την κρίση στο Ιράκ.

Αρχικά τα futures έκαναν λόγο για πτωτική έναρξη στην αμερικανική αγορά, για να ”εκτιναχθούν” λίγο αργότερα, όταν ανακοινώθηκε η σύλληψη του καταζητούμενου Οσάμα Μπιν Λάντεν από ραδιόφωνο του Ιράν, υποχωρώντας ξανά όταν η είδηση διαψεύστηκε από την κυβέρνηση Μπους αλλά και στελέχη της κυβέρνησης του Πακιστάν.

Εξάλλου, στελέχη του Λευκού Οίκου σχολίασαν ότι δεν έχουν την υποστήριξη της πλειονότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας για άμεση δράση εναντίον του Ιράκ, για το οποίο οι ΗΠΑ επιμένουν ότι δεν έχει αφοπλιστεί, σύμφωνα με τις αιτήσεις του ΟΗΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς, η διοίκηση Μπους αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις ώστε να ”περάσει” η πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την απόδοση τελεσιγράφου στο καθεστώς της Βαγδάτης.

Το μόνο οικονομικό στοιχείο της ημέρας είναι η ανακοίνωση της συρρίκνωσης του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ τον Ιανουάριο στα 41,1 δισ. δολάρια από το ποσό των 44,9 δισ. δολαρίων του Δεκεμβρίου. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για υποχώρηση στα 43,5 δισ.

Η μετοχή της AMR, μητρικής της αεροπορικής American Airlines, υποχωρεί περί το 11%, καθώς ανακοινώθηκε η απομάκρυνσή της από το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης S&P 500, μετά την κατακόρυφη πτώση κατά 76% της μετοχής της από την έναρξη του έτους.

Απογοητευτικές ειδήσεις από τις Ahold, Nokia, Volkswagen και Alstom τις τελευταίες εβδομάδες, σε συνδυασμό με τις γνωστές πλέον γεωπολιτικές ανησυχίες για το Ιράκ, ”πίεσαν” τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 7441,31 μονάδες με πτώση 1,12% ενώ ο S&P κινείται πτωτικά κατά 1,26% στις 790,62 μονάδες. Ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 1,09% στις 1257,55 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v