ΗΠΑ: Νέα συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος

Υψηλότερη της αναμενόμενης ήταν η συρρίκνωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, το οποίο διαμορφώθηκε στα 41,1 δισ. δολάρια από το προηγούμενο ποσό των 44,2 δις. δολαρίων του Δεκεμβρίου.

ΗΠΑ: Νέα συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος
Στα 41,1 δισ. δολάρια συρρικνώθηκε το εμπορικό έλλειμμα του ισοζυγίου στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, έναντι του ποσού των 44,2 δισ. δολαρίων του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, η πτώση του Ιανουαρίου ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην αμερικανική ιστορία. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για υποχώρηση του ελλείμματος στα 43,5 δισ. δολάρια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 2% τον Ιανουάριο στα 123 δισ. δολάρια, ενώ η πτώση υποδηλώνει τη χαμηλή ζήτηση για ηλεκτρονικά κυρίως προϊόντα που κατασκευάζονται στις διεθνείς αγορές.

Εξάλλου, οι προσδοκίες για το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στη διάρκεια του 2003 υποχωρούν, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες αλλά και οι επιχειρηματικές επενδύσεις ακολουθούν πτωτική πορεία.

Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι οι Αμερικανοί θα εισάγουν λιγότερα αγαθά, ”κρατώντας” έτσι το έλλειμμα από περαιτέρω διεύρυνσή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v