Χαμένοι - κερδισμένοι του Nasdaq 100

Τριάντα μετοχές από τους κλάδους υγείας και λιανικής που διαπραγματεύονται στο Nasdaq 100 κινήθηκαν ανοδικά στο διάστημα 2000 - 2003, ενώ μεγάλοι χαμένοι αναδεικνύονται οι τεχνολογικές μετοχές με απώλειες 75%.

Χαμένοι - κερδισμένοι του Nasdaq 100
Οι εταιρίες του κλάδου της υγείας, αλλά και οι λιανικές αποτέλεσαν τους μεγάλους κερδισμένους του δείκτη Νasdaq 100 στο διάστημα 2000 – 2003, ενώ στην αντίθετη θέση βρέθηκε η ομάδα των εταιριών του τεχνολογικού κλάδου, που απώλεσαν το 75% της αξίας τους.

Στους νικητές περιλαμβάνονται επίσης πετρελαϊκές εταιρίες, ενώ οι ”αμυντικού χαρακτήρα” μετοχές γενικότερα άντεξαν καλύτερα στους κλυδωνισμούς της τριετίας.

Από το σύνολο των 100 επιχειρήσεων που απαρτίζουν το δείκτη, οι 30 είδαν τις μετοχές τους να σημειώνουν κέρδη, με την USA interactive να καταγράφει τα μικρότερα (0,66%).

Τις υψηλότερες επιδόσεις στην τριετία κατέγραψε η Apollo (εταιρία του κλάδου της εκπαίδευσης), η οποία σημείωσε κέρδη ύψους 363%, ενώ την ίδια περίοδο ο δείκτης Nasdaq 100 απώλεσε το 80% της αξίας του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τρεις από τις σημαντικότερες μετοχές του δείκτη και συγκεκριμένα η Microsoft, η Intel και η Cisco έχουν απωλέσει το 54%, 73% και 81% της αξίας τους αντίστοιχα, την περίοδο που οι αρκούδες κυριαρχούσαν στην αγορά.

Oι τεχνολογικές εταιρίες με την υψηλή κεφαλαιοποίηση, την μικρή κερδοφορία και τις ευοίωνες προοπτικές, ”αντικαταστάθηκαν στα κέρδη” από λιγότερες γνωστές και λαμπερές εταιρίες, σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται από χρηματιστές οι τεχνολογικές μετοχές έπεσαν ”θύμα” της τεχνολογικής φούσκας και των μεγάλων προσδοκιών που τέθηκαν από τους επενδυτές.

Σημειώνεται ότι ο Nasdaq 100, που σήμερα διαπραγματεύεται στις 958 μονάδες, αποτελούσε τον κυριότερο δείκτη τεχνολογικών μετοχών, αλλά την τρέχουσα περίοδο έχει χάσει μέρος της αίγλης του και έχει μετεξελιχθεί σε ένα ”γενικό” δείκτη, που περιλαμβάνει εταιρίες διαφόρων κλάδων, με τους αναλυτές να τον χαρακτηρίζουν ως ”δυσκίνητο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v