Προπέτασμα καπνού ο πόλεμος για τη Wall;

Ως προπέτασμα καπνού στα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία φαίνεται πως λειτουργεί για τη Wall ο επικείμενος πόλεμος στο Ιράκ, αλλά δεν αποκλείεται οι αμερικάνοι επενδυτές, αναμένοντας αύριο την έναρξη των επιχειρήσεων, να δώσουν ένα ακόμα δείγμα γραφής ότι ”υποστηρίζουν” την πολιτική Μπους.

Πάρα πολύ περίεργη ημέρα. Από τη μία, υπάρχουν οίκοι, όπως οι Merrill Lynch, Morgan Stanley και HSBC που αναφέρουν πως το ”ράλι”, αυτό που είδαμε τις τελευταίες ημέρες, έχει σαφή ημερομηνία λήξης.

Θέλετε επειδή τα θεμελιώδη, εταιρικά και μακροοικονομικά είναι χείριστα, θέλετε επειδή οι αγορές ήδη πήραν περί το 20% από τα χαμηλά τους (ο Dow κέρδισε 500 μονάδες μέσα σε 4 συνεδριάσεις, ο Dax 400), θέλετε επειδή ο φόβος της τρομοκρατίας θα αρχίσει εκ νέου να τιμολογείται, όπως να ’χει θα τελειώσει. Κυρίως όμως, επειδή οι περισσότεροι λειτουργούν βραχυχρονίως.

Από την άλλη, ο Dow δεν πέφτει, όπως δεν πέφτει και ο Dax. Για τον δεύτερο, η σημερινή ημέρα επιφύλαξε εκ νέου εξαιρετικά μεγάλες διακυμάνσεις, 140 μονάδες η κίνηση, 210 χθες, 185 προχθές, 190 τη Παρασκευή κ.ο.κ. Volatility. Διακύμανση γαρ. Με πολλούς κερδοσκόπους, πολλούς traders, και ροή κεφαλαίων. Αν και από ότι φαίνεται, κέρδη 2% θα ”γράψει” στο τέλος ο Dax.

Πάμε τώρα στο Nasdaq και στο CAC. Και οι δύο διορθώνουν, ο δεύτερος έκλεισε με απώλειες 1,3% εν μέσω έντονων πιέσεων στη France Telecom (-7%). 27% πήρε σε τρεις μέρες ο τίτλος, βγήκε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος και προιδέασε σε οξύτατο πρόβλημα όσον αφορά τη κεφαλαιακή επάρκεια και το δανεισμό.

Είναι εξαιρετικά πιθανό οι αμερικάνοι επενδυτές, αναμένοντας αύριο την έναρξη των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, να δώσουν ένα ακόμα δείγμα γραφής ότι ”υποστηρίζουν” την πολιτική Μπους, την οικονομία τους κ.ο.κ.

Επί της ουσίας, ο πόλεμος λειτουργεί ως προπέτασμα καπνού. Ήδη, από τα σημερινά δεδομένα φάνηκε πως η αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ αρχίζει να ξεφουσκώνει. Οι πωλήσεις βαίνουν διαρκώς μειούμενες στο λιανεμπόριο διεθνώς κ.ο.κ.

Στις 8.163 μονάδες κινείται ο Dow σημειώνοτας κέρδη 0,26%, ενώ απώλειες ύψους 0,24% καταγράφει ο Nasdaq, στις 1.388 μονάδες.

Εξάλλου κέρδη 0,04% σημειώνει ο S&P, στις 862 μονάδες.

Όταν κατασταλάξει η ”σκόνη”, πολλά θα φανούν. Ακόμα και ο FTSE-100, ο οποίος θα έπρεπε να είχε επηρεαστεί από τα τεκταινόμενα στη Βρετανική πολιτική σκηνή, δεν ”κατάλαβε” σήμερα τίποτα. Ούτε καν τη πτώση της τιμής του πετρελαίου. Μια μέρα, ίσως το κάνει. Όπως κι άλλοι δείκτες άλλωστε...

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v