Μικτό το κλείσιμο για την αμερικανική αγορά

Με μικτά πρόσημα έκλεισε τη συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, διατηρώντας ώστοσο τα κέρδη για την εβδομάδα, καθώς προς το τέλος κυρίως της συνεδρίασης, οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στη συνάντηση Μπους με τους Τόνι Μπλερ και Χοσέ Αθνάρ, που εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσει την έκβαση της κρίσης στο Ιράκ. Με υψηλά κέρδη έκλεισαν τη συνεδρίαση οι ευρωαγορές.

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, εν όψει της συνάντησης του Μπους με τους Μπλερ και Αθνάρ και τις όποιες αποφάσεις θα παρθούν. Εντυπωσιακά κέρδη για άλλη μια συνεδρίαση στις ευρωαγορές.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να συνηγορούν στο ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ιράκ βρίσκονται στις τελευταίες προετοιμασίες πριν από την έναρξη του πολέμου.

Αμερικανικά πολεμικά πλοία που πρόκειται να στηρίξουν τις πολεμικές επιχειρήσεις, κατευθύνονται ήδη στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου Stealth έχουν εγκαταλείψει τις βάσεις του Μιζούρι.

Όσον αφορά στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο κατά 1%, υψηλότερη από τις εκτιμήσεις για 0,6%, ενώ και τα επιχειρηματικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν υποχώρησε στο 75 (χαμηλό δέκα ετών) από το 79,9 του Φεβρουαρίου, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στο 78.

Εξάλλου, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε στη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου στα 136,9 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 136,5 δισ. δολάρια, από το προηγούμενο ποσό των 123,6 δισ. δολαρίων.

Η Credit Suisse περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα της Ford Motors το 2003, ύστερα από την ανακοίνωση προειδοποίησης για πτώση 17% της παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Βόρεια Αμερική.

Κέρδη πάνω από 5% κατέγραψε η μετοχή της Adobe Systems, ύστερα από την ανακοίνωση των κερδών του πρώτου τριμήνου, που ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των Dell, Applied Materials και Intel περί το 2%, ύστερα από τα υψηλά κέρδη των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων.

Άνοδο κατά 5% κατέγραψαν οι μετοχές της Hewlett-Packard, ύστερα από την ανακοίνωση ότι τα έσοδά της στη διάρκεια του Φεβρουαρίου ήταν υψηλότερα κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Εθνική διαμορφώθηκε στα 2,42 δολάρια με κέρδη 6,14%, ενώ ο ΟΤΕ έκλεισε στα 5,16 δολάρια με απώλειες 0,96% κατά. Η σημείωσε κέρδη 1,07% στα 14,15 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,49% στις 7859,71 μονάδες, ενώ αντίθετα ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,04% στις 1340,26 μονάδες. Ο S&P σημείωσε κέρδη κατά 0,16% στις 833,26 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v