Αρνητικός ο Σαντάμ στο τελεσίγραφο Μπους (update2)

Αρνητική είναι η απάντηση του ιδίου του Σαντάμ Χουσείν στο τελεσίγραφο του Τζώρτζ Μπους να εγκαταλείψει εντός 48 ωρών το Ιράκ. Σύμφωνα με τον Κόλιν Πάουελ 45 χώρες στηρίζουν την πολιτική των ΗΠΑ, ενώ το State Department έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με 30 χώρες. Η ”απειλή του Σαντάμ δεν δικαιολογεί τον θάνατο χιλιάδων αθώων”, προειδοποιεί ο Σρέντερ.

Αρνητικός ο Σαντάμ στο τελεσίγραφο Μπους (update2)
Αρνητική είναι η απάντηση του ιδίου του Σαντάμ Χουσείν στο τελεσίγραφο του Τζώρτζ Μπους να εγκαταλείψει εντός 48 ωρών το Ιράκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT ο Σαντάμ Χουσείν απέρριψε το τελεσίγραφο Μπους στη διάρκεια τηλεοπτικής του εμφάνισης σε σταθμό της Βαγδάτης, δηλώνοντας ότι η ”χώρα του είναι έτοιμη να αντισταθεί στους εισβολείς”, ενώ πρόσθεσε ότι το ”Ιράκ δεν διαλέγει τους ηγέτες του με βάση τις προσταγές της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου ή του Τελ Αβίβ.

Νωρίτερα, τις προθέσεις Σαντάμ και των γιών του να μην φύγουν από το Ιράκ μετέφερε Ρώσος πολιτικός από τη Βαγδάτη.

Εξάλλου, 45 συνολικά κράτη φέρονται να παρέχουν υποστήριξη στις ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών, Κ. Πάουελ.

Πιο συγκεκριμένα ο Κ. Πάουελ τόνισε ότι 30 κράτη στηρίζουν τις ΗΠΑ με τη μορφή στρατιωτικών δυνάμεων, ελεύθερης διεύλεσης ή λογιστικής υποστήριξης.

Στη λίστα των κρατών αυτώ που έδωσε στη δημοσιότητα το State Department περιλαμβάνονται: Αφγανιστάν, Αλβανία, Αυστραλία, Αζερμπαϊτζάν, Μ. Βρετανία, Βουλγαρία, Κολομβία, Τσεχία, Δανία, Ελ Σαλβαδόρ, Ερυθραία, Εσθονία, Αιθιοπία, Γεωργία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Λετονία, Λιθουανία, Σκόπια, Ολλανδία, Νικαράγουα, Φιλιππίνες, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Τουρκία και Ουζμπεκιστάν.

Παράλληλα και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κ. Πάουελ 15 ακόμα χώρες, που επιθυμούν να ”κρατήσουν την ανωνυμία” τους εξέφρασαν την στήριξή τους στις ΗΠΑ.

Υπέρ της αμερικανικής θέσης τάχθηκε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Γ. Κοιζούμι, ο οποίος, ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η χώρα του δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στον κόλπο.

Η απειλή του Σαντάμ δεν μπορεί να δικαιολογήσει έναν πόλεμο που θα φέρει χιλιάδες αθώους νεκρούς, δήλωσε νωρίτερα ο γερμανός καγκελάριος Γκ. Σρέντερ, ενώ στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για μια μονομερή απόφαση προσφυγής στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Ο Ζακ Σιράκ απηύθυνε επίσης προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για την τάση τους ”να απομακρυνθούν από το πλαίσιο νομιμότητας των Ηνωμένων Εθνών” και να δώσουν προτεραιότητα στη στρατιωτική ισχύ έναντι του δικαίου.

”Η απομάκρυνση από τη νομιμότητα των Ηνωμένων Εθνών, η προτεραιότητα της στρατιωτικής ισχύος έναντι του δικαίου σημαίνει την ανάληψη βαριάς ευθύνης”, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο πρόεδρος Μπους, στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ανακοίνωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι γιοι του έχουν διορία 48 ώρες για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ξεκινήσει η επίθεση.

Συγκεκριμένα, ο Μπους δήλωσε ότι ”ο κίνδυνος είναι ξεκάθαρος: χρησιμοποιώντας χημικά, βιολογικά ή κάποια ημέρα και πυρηνικά όπλα, που θα αποκτήσουν με τη βοήθεια του Ιράκ, οι τρομοκράτες μπορούν να εκπληρώσουν τα σχέδιά τους σκοτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες αθώους ανθρώπους στη χώρα μας ή και αλλού”.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ύστερα από το διάγγελμα, το επίπεδο ετοιμότητας των ΗΠΑ έναντι πιθανού τρομοκρατικού κινδύνου διαμορφώθηκε ξανά στο ”πορτοκαλί” (orange alert).

Στην ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος ”επιτέθηκε” σε Ρωσία και Γαλλία, δηλώνοντας ότι ”κάποια μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν εκφράσει την απειλή χρήσης βέτο σε κάθε προσπάθεια βίαιου αφοπλισμού του Ιράκ. Οι κυβερνήσεις αυτές συμμερίζονται τις ανησυχίες μας για τον κίνδυνο, αλλά όχι την απόφασή μας να τις αντιμετωπίσουμε”.

Από την πλευρά του, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ τόνισε πως όποιες και να είναι οι εξελίξεις στις επόμενες ημέρες, η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να δώσει στην ειρήνη και την παραμικρή ευκαιρία που θα παρουσιαστεί, τονίζοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν το πλαίσιο αυτών των προσπαθειών.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ επανέλαβε επίσης ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για έναν πόλεμο εναντίον του Ιράκ και ότι δεν υπάρχει λόγος για τον τερματισμό των επιθεωρήσεων αφοπλισμού. ”Το ερώτημα που έθετα και θέτω είναι: το μέγεθος της απειλής που προέρχεται από τον Ιρακινό δικτάτορα δικαιολογεί έναν πόλεμο που θα προκαλέσει βέβαιο θάνατο χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών; Η απάντησή μου ήταν και είναι: όχι”.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του Βατικανού, αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν ”μια σοβαρή ευθύνη ενώπιον του Θεού και ενώπιον της Ιστορίας”, προσθέτοντας ότι αυτός ”που αποφασίζει πως όλα τα ειρηνικά μέσα που θέτει στη διάθεσή του το διεθνές δίκαιο έχουν εξαντληθεί, αναλαμβάνει μια σοβαρή ευθύνη ενώπιον του Θεού, ενώπιον της συνείδησής του και ενώπιον της Ιστορίας”.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, κράτησε την ίδια στάση, ενώ πρόσθεσε πως εάν υπάρξει στρατιωτική δράση στην περιοχή χωρίς την έγκριση του οργανισμού, η νομιμότητά του πολέμου τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Εξάλλου, η αυστραλιανή κυβέρνηση συμφώνησε να αποστείλει στρατεύματα στο Ιράκ, αποδεχόμενη την επίσημη έκκληση για υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπους.

Παράλληλα, το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων 60 επιθεωρητών όπλων και σχεδόν 200 μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων, έχει ξεκινήσει ήδη από το πρωί της Τρίτης να αποχωρεί από το Ιράκ, με κατεύθυνση την Κύπρο.

Το Ιράκ από την πλευρά του κατηγόρησε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ότι ”υπέκυψε εντελώς” στις πιέσεις των ΗΠΑ, αποσύροντας τους επιθεωρητές και το προσωπικό των άλλων αποστολών από το Ιράκ.

”Με αυτή την ενέργεια, η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ απέτυχε να αναλάβει τις ευθύνες της για την αποτροπή της επίθεσης και τη διαφύλαξη της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας”, τόνισε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Νατζί Σάμπρι. Χαρακτήρισε δε την αποχώρηση των επιθεωρητών ως ενέργεια ”που διευκολύνει την έναρξη στρατιωτικής επίθεσης από τα σύνορα Ιράκ-Κουβέιτ”.

”Δεν υποστηρίζω αυτές τις ενέργειες (στο θέμα του Ιράκ) και θα ήταν υποκριτικό να παραμείνω στην κυβέρνηση”. Με τις δηλώσεις αυτές στο δίκτυο BBC, ο λόρδος Φίλιπ Χαντ, αιτιολόγησε την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Υγείας της Βρετανίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι το δεύτερο μέλος της βρετανικής κυβέρνησης που παραιτείται εκφράζοντας διαφωνίες με την πολιτική του Τόνι Μπλερ στην κρίση του Ιράκ και την ταύτιση του Λονδίνου με τη στάση της Ουάσιγκτον.

Χθες είχε υποβάλει την παραίτησή του ο Ρόμπιν Κουκ. Η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλέρι Σορτ, ανακοίνωσε τελικά την πρόθεσή της να παραμείνει στην κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v