Προκαταρκτικές επιθέσεις σε Ιράκ (update3)

Βρετανικά και αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις 10 ιρακινών πυροβόλων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Cnn.com και του Sky News, τα οποία επικαλούνται δηλώσεις αξιωματούχων του αμερικανικού πενταγώνου, ενώ αναμένεται η έγκριση του προέδρου Μπους για να ξεκινήσουν οι πρώτες μαζικές επιθέσεις.

Προκαταρκτικές επιθέσεις σε Ιράκ (update3)
Βρετανικά και αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις 10 ιρακινών πυροβόλων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Cnn.com και του Sky News, τα οποία επικαλούνται δηλώσεις αξιωματούχων του αμερικανικού πενταγώνου.

Οι πυροβολαρχίες βρίσκονταν σε βεληνεκές ικανό να πλήξουν τις συγκεντρώσεις των στρατευμάτων μας, φέρεται να δήλωσε ο αμερικανός αξιωματικός.

Παράλληλα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι βομβαρδιστικά αεροσκάφη stealth, τύπου Β-2, απογειώθηκαν από τη βάση Ντιέγκο Γκαρσία στον ινδικό ωκεανό, δίχως όμως να διευκρινισθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Εξάλλου, πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου Β-52 απογειώθηκαν από βρετανικές βάσεις με προορισμό στόχους στο Ιράκ.

Νωρίτερα, δημοσίευμα των New York Times αποκάλυπτε την παράδοση 15 Ιρακινών στρατιωτών σε άνδρες της 3ης μεραρχίας πεζικού των ΗΠΑ, στο νότιο Κουβέιτ.

Στο μεταξύ, την επίσημη έγκριση από τον Πρόεδρο Μπους αναμένουν οι αγγλοσαξονικές δυνάμεις για να πραγματοποιήσουν τις πρώτες μαζικές επιθέσεις.

Εξάλλου, η ορατότητα στην περιοχή του νοτίου Ιράκ και του Κουβέιτ έχει μειωθεί δραματικά, λόγω της συνεχούς ανεμοθύελλας, αλλά μετεωρολόγοι του Cnn προβλέπουν ότι το βράδυ της 19ης προς την 20η Μαρτίου θα έχει ξαστεριά...

Εξάλλου, να υποβαθμίσει τη σημασία της ανεμοθύελλας και της αφόρητης ζέστης επιχείρησε ο επικεφαλής της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, τονίζοντας ότι οι ίδιες συνθήκες ισχύουν για τους Ιρακινούς.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτυου Αλ Τζαζίρα ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Τ. Αζίζ εγκατέλειψε το Σ. Χουσείν και αναζητά καταφύγιο στο Β. Ιράκ.

Εξάλλου, για την ”αποτυχία της διπλωματίας” ενημέρωσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ ο Τζ. Μπους, φέρνοντας τον πόλεμο ένα βήμα πιο κοντά.

Νωρίτερα, είχε ξεκινήσει η προέλαση των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων που βρίσκονταν στο Κουβέιτ, καθώς σύμφωνα με τηλεγράφημα του BBC, οι δυνάμεις των δύο χωρών έχουν ήδη εισχωρήσει στην αποστρατικοποιημένη ζώνη, στα σύνορα του Ιράκ με το Κουβέιτ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, αμερικανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν ιρακινές θέσεις στο δυτικό τμήμα της χώρας, καθώς δέχτηκαν πυρά από ιρακινές δυνάμεις, ενώ βρισκόταν σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα στελέχη του Πενταγώνου δήλωσαν έτοιμα για την επίθεση στο Ιράκ, περιμένοντας την εντολή του Μπους.

Εξάλλου, συνεδριάζει το απόγευμα το Συμβούλιο Ασφαλείας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, χωρίς τη συμμετοχή σημαντικών μελών.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από πηγές της γαλλικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ, εντοπίστηκαν στο γραφείο της Γαλλίας εντός του κτιρίου του Συμβουλίου των Υπουργών, σύστημα τηλεφωνικων παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα με τις γαλλικές πηγές οι παρακολουθήσεις αφορούσαν κυρίως στους Γάλλους και στους Γερμανούς διπλωμάτες αλλά και τους διπλωμάτες άλλων κρατών-μελών της ΕΕ που προς το παρόν δεν έχουν προσδιοριστεί.

Τον εντοπισμό του συστήματος τηλεφωνικών παρακολουθήσεων επιβεβαίωσε σήμερα το μεσημέρι η εκπρόσωπος Τύπου του γγ του Συμβουλιου Χαβιέ Σολάνα, Κρίστινα Γκάλατς.

Στελέχη του Πενταγώνου τόνισαν πως ο πρόεδρος Μπους γνωρίζει ήδη ότι τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, περιμένοντας την εντολή για επίθεση. Όσον αφορά στο χρόνο της επίθεσης, σχολιάζουν χαρακτηριστικά ότι ”δεν υπάρχει κάτι μαγικό στο βράδυ της Τετάρτης”, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος θα λάβει την απόφαση της επίθεσης σύμφωνα με το τι νομίζει ο στρατός ότι είναι καλύτερο.

Εξάλλου, ο πρεσβευτής του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ Αλ Ντουρί, σχολίασε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ο ηγέτης μιας χώρας διατάζει τον ηγέτη μιας άλλης να την εγκαταλείψει, χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο αυτό παράνομο και ανήθικο.

Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση από την πλευρά της δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να επιτρέψει στα αμερικανικά αεροπλάνα να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο της στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, ωστόσο δεν θα ζητήσει άμεσα να δοθεί έγκριση για τα στρατεύματα που βρίσκονται στην περιοχή.

Με 412 ψήφους υπέρ και 149 κατά, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έλαβε τελικά την έγκριση για τον πόλεμο του Ιράκ από τη Βουλή, παρά τις έντονες αντιδράσεις από μέλη του κόμματός του. Ωστόσο, το πρωί της Τετάρτης ανακοίνωσε την παραίτηση του ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Ντέιβιντ Κίντνεϊ, από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του υπουργού Περιβάλλοντος.

Η Σαουδική Αραβία από την πλευρά της ανακοίνωσε δια στόματος του πρίγκιπα Αμπντουλάχ ότι ”δεν θα συμμετέχει με κανένα τρόπο στον πόλεμο εναντίον του αδερφού κράτους Ιράκ”. Ωστόσο, πρότεινε στον Σαντάμ Χουσέιν να αυτοξοριστεί, σε μιά ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί ο πόλεμος.

Εξάλλου, στο Κουβέιτ, Δυτικοί αλλά και πολίτες της χώρας συνωστίζονται στο διεθνές αεροδρόμιο του Κουβέιτ προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποια θέση και να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η British Airways επρόκειτο να εκτελέσει την τελευταία της πτήση από τη χώρα, το πρωί της Τετάρτης.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα δύο τρίτα των πολιτών εγκρίνουν τον πόλεμο που έχει εξαγγείλει ο Μπους εναντίον του Ιράκ, ενώ θεωρούν ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα διπλωματικά μέσα. Ωστόσο, οι επτά στους δέκα εμφανίζονται ανήσυχοι με την προοπτική του πολέμου.

Χθες εξάλλου, ο Δανός πρωθυπουργός Άντερς Ράσμουσεν, δέχθηκε επίθεση με κόκκινη μπογιά από νεαρό που αντιτίθεται στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Ο νεαρός, που ανήκει στην ακροαριστερή ομάδα, Παγκόσμιες Ρίζες, έρριξε μπογιά διαμαρτυρόμενος για την υποστήριξη του Ράσμουσεν σε έναν πόλεμο κατά της Βαγδάτης.

Εξάλλου, 45 συνολικά κράτη φέρονται να παρέχουν υποστήριξη στις ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών, Κ. Πάουελ.

Πιο συγκεκριμένα ο Κ. Πάουελ τόνισε ότι 30 κράτη στηρίζουν τις ΗΠΑ με τη μορφή στρατιωτικών δυνάμεων, ελεύθερης διεύλεσης ή λογιστικής υποστήριξης.

Στη λίστα των κρατών αυτώ που έδωσε στη δημοσιότητα το State Department περιλαμβάνονται: Αφγανιστάν, Αλβανία, Αυστραλία, Αζερμπαϊτζάν, Μ. Βρετανία, Βουλγαρία, Κολομβία, Τσεχία, Δανία, Ελ Σαλβαδόρ, Ερυθραία, Εσθονία, Αιθιοπία, Γεωργία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Λετονία, Λιθουανία, Σκόπια, Ολλανδία, Νικαράγουα, Φιλιππίνες, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Τουρκία και Ουζμπεκιστάν.

Παράλληλα και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κ. Πάουελ 15 ακόμα χώρες, που επιθυμούν να ”κρατήσουν την ανωνυμία” τους εξέφρασαν την στήριξή τους στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v