Ράλι στην ”αφετηρία” του 2003 για Wall, λόγω ISM

Διακόσιοι πόντοι σε μία ημερα δεν είναι λίγοι για τον DAX, που ηγήθηκε της ανόδου των ευρωαγορών, ακολουθώντας πιστά την έντονα ανοδική κίνηση των αμερικανικών κεφαλαιαγορών, οι οποίες βοηθήθηκαν τα μέγιστα από την ανακοίνωση θετικών στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα.

Με το δεξί και εμφατικά μάλιστα μπαίνει το 2003 για τις διεθνείς αγορές, καθώς, κάτι η έλευση του νέου χρόνου, κάτι τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία του ISM που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, συνδράμουν στο να παρατηρείται μια έντονα ανοδική κίνηση που λαμβάνει τη μορφή έξαρσης σε όλες ανεξαιρέτως τις αγορές.

Χαρακτηριστικό εξάλλου, το +6% του DAX, καθώς και τα κέρδη 200 πόντων που καταγράφει αυτή τη στιγμή ο Dow στις ΗΠΑ, ο οποίος είναι και αυτός ουσιαστικά που οδηγεί την αντίδραση. Πρέπει να επισημάνουμε πως ήδη, η σημερινή κίνηση προκαλεί ανησυχίες και καταδεικνύει το μέγεθος της υπερβολής και των εξάρσεων, καθότι, τόσο η ανοδική κίνηση του πετρελαίου, όσο κα το γεγονός ότι τα κεφάλαια που εισρέουν στις αγορές δεν είναι δα και εντυπωσιακά, παραπέμπουν στη γνωστή και μη εξαιρετέα κίνηση… γιο- γιο.

Τι είχες Γιάννη- τι είχα πάντα; Όχι απαραιτήτως, αλλά έχουμε υπόψη μας τη σημαντικότατη κίνηση της διόρθωσης σε ευρώ και χρυσό, η οποία έχει οδηγήσει την ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος με το δολάρια στο 1,0350 από 1,050 την Τρίτη, ενώ εξίσου σημαντική και η διόρθωση κατά 4 δολ. του χρυσού κάτι που δείχνει πως μερικά θεσμικά χαρτοφυλάκια αποφάσισαν αποκόμιση κερδών.

Στον ίδιο βαθμό όμως, δύο επιφανείς τεχνικοί αναλυτές στη Γερμανία, σε νέες τους εκθέσεις προέβησαν στην πρόβλεψη που θέλει το δείκτη DAX να υποχωρεί προς τις 2.200 μονάδες κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου – σενάριο που φυσικά προς το παρόν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας.

Κινήσεις όμως σαν την σημερινή αντί να απομακρύνουν το ενδεχόμενο, μάλλον το φέρνουν πιο κοντά αφού καθίσταται προφανές το πόσο ευμετάβλητες και ευπαθείς είναι οι αγορές σε βίαιες κινήσεις, είτε αυτές είναι ανοδικές, είτε πτωτικές.

Στο +2,55% και τις 8.555 μονάδες βρίσκεται τώρα ο Dow, ενώ στο 2,97% ο Nasdaq, που συναντά τις 1.375 μονάδες. Ανοδικά και ο S&P 500, στο +2,67% και τις 903 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v