Σημαντικές απώλειες σε Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Wall, αφού οι γεωπολιτικές ανησυχίες (Ιράκ, Β. Κορέα) ωθούν τους επενδυτές να αποσύρουν κεφάλαια από τις αγορές και να τοποθετηθούν σε χρυσό, πετρέλαιο, ευρώ αλλά και ομόλογα. Σημαντική πτώση (5,36%) για το Dax.

Στο κόκκινο ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τη Wall Street, με το ζήτημα της Β. Κορέας (η οποία ανακοίνωσε στους διεθνείς επιθεωρητές όπλων πως πρέπει να ”αποχωρήσουν” από τη χώρα) να επιβαρύνει περαιτέρω την ψυχολογία των επενδυτών.

Εξάλλου, στο προσκήνιο επανήλθε από τους επενδυτές το θέμα των εταιρικών κερδών και της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, στοιχεία που κατά πάσα πιθανότητα θα παρουσιαστούν και το 2003, όπως προβλέπουν αμερικανοί χρηματιστές.

Την πτωτική πορεία της Wall ενισχύει το εξαιρετικά αδύναμο δολάριο, ενώ οι επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τις αγορές και τοποθετούνται σε πετρέλαιο, χρυσό και ευρώ, όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της IBM, αλλά και της Intel, ενώ στο κόκκινο βρέθηκε και η μετοχή της Ford.

Στον αντίποδα, σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι μετοχές εταιριών χρυσού, ύστερα από την νέα άνοδο που σημείωσε το πολύτιμο μέταλλο, ενώ κέρδη κατέγραψαν και οι τίτλοι της Lockheed Martin, ως αποτέλεσμα της υπογραφής συμβολαίου για την παράδοση 52 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F- 16 στην Πολωνία.

Στις 8.303 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης Dow καταγράφοντας πτώση κατά 1,53%, ενώ στις 1.348 μονάδες ”έκλεισε” ο Nasdaq (-1,42%).

Eξάλλου, πτώση κατά 1,60% σημείωσε ο S&P 500, διαμορφούμενος στις 875 μονάδες.

Σημειώνεται πως το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πτώση κατά 4,36%, στα 2,85 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ κατέγραψε επίσης πτώση κατά 1,06%, διαμορφούμενο στα 5,60 δολάρια.

Αμετάβλητο στα 14,47 δολάρια παρέμεινε το δικαίωμα της 3Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v