JP Morgan, Morgan Stanley: ”Μαύρο” το 2003

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι επικεφαλής των Morgan Stanley, JP Morgan και άλλων χρηματιστηριακών εταιριών σχετικά με το 2003, εκτιμώντας ότι η εδώ και δύο χρόνια μείωση των εσόδων κατά 40% θα συνεχιστεί και στο επόμενο έτος.

JP Morgan, Morgan Stanley: ”Μαύρο” το 2003
Απαισιόδοξο βλέπουν το 2003 κορυφαία στελέχη χρηματιστηριακών εταιριών όπως η Morgan Stanley και JP Morgan, εκτιμώντας ότι θα συνεχιστεί η διετής πτώση κατά 40% των εσόδων.

Ο Στίβεν Νιούσχάουζ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Morgan Stanley, σχολιάζει ότι ένα ακόμη δύσκολο έτος βρίσκεται προ των πυλών, καθώς κανείς δεν περιμένει μια δραματική αλλαγή στο επίπεδο του 1999 και στις αρχές του 2000.

Περίπου 260 δισ. δολάρια έχουν εξανεμιστεί από τη χρηματιστηριακή αξία των 10 κορυφαίων χρηματιστηριακών εταιριών από το τέλος του 2000, χρονιά όπου σημειώθηκαν κέρδη ρεκόρ για τις εταιρίες από την πώληση ομολόγων, μετοχών και παροχή συμβουλών.

Οι συγχωνεύσεις υποχώρησαν κατά 29% αυτό το έτος στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1998, ενώ οι παγκόσμιες πωλήσεις μετοχών σημείωσαν πτώση 17%.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι αυτοί που σχολιάζουν ότι οι περικοπές στις χρηματιστηριακές εταιρίες, περίπου 100.000 εργαζόμενοι παγκοσμίως στα δύο τελευταία χρόνια, δεν ήταν αρκετά δραστικές. Χαρακτηριστικά σχολιάζουν ότι οι περικοπές προσωπικού δεν ήταν αντίστοιχες με τη μείωση των εσόδων.

Ο Γουώλτερ Γκούμπερτ, στέλεχος της JP Morgan, σχολιάζει ότι το οικονομικό περιβάλλον θα παραμείνει δύσκολο στο επόμενο έτος, χωρίς μάλιστα να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με ό,τι είχαμε δει στο 2002.

Μάλιστα, αρκετά πιθανό εμφανίζεται και το ενδεχόμενο να σημειωθούν συγχωνεύσεις στον κλάδο, ακόμη και μεταξύ εταιριών όπως η Merrill Lynch, η JP Morgan και η Credit Suisse First Boston, προκειμένου να μειωθεί το κόστος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v