Κέρδη για Nasdaq, S&P, οριακές απώλειες για Dow

Η εξαγορά της εταιρίας Διαδικτύου Inktomi από την Yahoo διατήρησε σε θετικό επίπεδο τον τεχνολογικό κλάδο, ενώ αντίθετα οι πιέσεις από τις μετοχές τόσο του χρηματοοικονομικού όσο και του κλάδου λιανικής, δημιούργησαν προβλήματα στον Dow Jones.

Οι τεχνολογικές μετοχές κατόρθωσαν να διατηρηθούν σε θετικό επίπεδο οδηγώντας το Nasdaq σε κέρδη, ενώ αντίθετα οι πιέσεις των εταιριών του χρηματοοικονομικού κλάδου αλλά και αυτού της λιανικής δημιούργησαν έντονη νευρικότητα σε Dow και S&P.

Στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης οι Nasdaq και Dow Jones κινούνταν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι αναλυτές από την πλευρά τους προειδοποίησαν ότι το υποτονικό κλίμα που παρατηρείται στην αγορά εν όψει της αργίας των Χριστουγέννων θα μπορούσε να διατηρήσει τη Wall Street σε ακόμη πιο νευρικό κλίμα.

Το αρνητικό κλίμα στην αγορά δημιούργησε κυρίως η ανακοίνωση του μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού ιδρύματος των ΗΠΑ, η Citigroup, ύστερα από την ανακοίνωση ανάληψης εκτάκτων χρεώσεων ύψους 1,5 δισ. δολαρίων στο δ΄ τρίμηνο. Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και η Bank of America Corp., με το ανάλογο ποσό να κυμαίνεται στα 1,2 δισ. δολάρια.

Πτωτική πορεία κατέγραψαν και οι μετοχές του κλάδου λιανικής, με τη Wal-Mart Stores να υποχωρεί ύστερα από την προειδοποίηση καταγραφής πωλήσεων στο χαμηλότατο επίπεδο των προσδοκιών. Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και η Federated Department Stores.

Όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία, ο δείκτης καταναλωτικού αισθήματος Μίσιγκαν σημείωσε άνοδο στο 86,7 το Δεκέμβριο έναντι του 84,2 του Νοεμβρίου. Υψηλότερα κινήθηκαν και οι προσωπικές δαπάνες (+0,5%) αλλά και τα προσωπικά έσοδα (+0,3%) για το μήνα Νοέμβριο.

Η Yahoo ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς της εταιρίας Inktomi, έναντι του ποσού των 235 εκατ. δολαρίων, δίνοντας έτσι σημαντική ώθηση στον κλάδο.

Όσον αφορά στις ελληνικές εταιρίες, η 3E σημείωσε κέρδη 0,69% στα 14,49 δολάρια, ο ΟΤΕ κατέγραψε πτώση 0,18% στα 5,56 δολάρια ενώ η Εθνική Τράπεζα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 2,95 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 8493,29 μονάδες με απώλειες 0,21% ενώ ο Nasdaq κέρδισε 1,37% στις 1381,71 μονάδες. Ο S&P διαμορφώθηκε στις 897,38 μονάδες με κέρδη 0,18%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v