Εορταστικό κλίμα σε Nasdaq και Λονδίνο

Ημέρα χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις η σημερινή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, όπου διακρίνονται θετικά ο Νasdaq και το Λονδίνο, με το τελευταίο να ευνοείται από την πορεία του ”μαύρου χρυσού”, ενώ οι επενδυτές στο ευρώ σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

Ημέρα χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις η σημερινή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, καθώς ουδείς ενδιαφέρεται να αυξήσει θέσεις, ενώ η υποβόσκουσα τάση είναι προς την... ασφάλεια, εξου και η νέα – μετριοπαθής – ανοδική κίνηση του χρυσού και η αισθητή διόρθωση του δολαρίου έναντι του γιεν.

Ωστόσο, η αποκόμιση βραχυχρόνιων κερδών καθίσταται κάτι παραπάνω από προφανής, εξ ού και η μεγάλη κίνηση στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, το οποίο από τα 1,0315 το πρωί βρίσκεται τώρα στα 1,0220, καθώς αρκετά money-market funds περνάνε την υπεραξία στα βιβλία τους από τις θέσεις short στο δολάριο που είχαν από τις αρχές του μήνα.

Όσον αφορά τις κεφαλαιαγορές, ο Dow για τα ”μάτια του κόσμου” και τις εντυπώσεις προσπαθεί να κρατήσει τα κέρδη της Παρασκευής, σαφώς πιο ”δυνατός” ο Nasdaq (1,21%), εν τούτοις οι Ευρωαγορές ακολούθησαν σήμερα το δικό τους δρόμο.

Βρετανία, Νορβηγία και Ρωσία, πετρελαιοπαραγωγές χώρες, είδαν τις μετοχές εξόρυξης του μαύρου χρυσού να εκτινάσσονται μαζί με την υποκείμενη αξία (29,5 δολάρια ανά βαρέλι), κάτι που στη περίπτωση του FTSE-100 στο Λονδίνο βοήθησε στο να καταγραφούν κέρδη 1,21% στις 3936,9 μονάδες, με μια αμυδρή ελπίδα πως οι 4.000 μονάδες δεν αποτελούν όνειρο για το 2002.

Σε αντίθεση, σαφώς πιο συντηρητικός ο Dax ο οποίος πεισματικά αρνείται να περάσει σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας απώλειες 1,57% στις 2976,59 μονάδες, ενώ ο Cac, έχοντας ”χάσει” την ανοδική κίνηση της Παρασκευής, έκλεισε με οριακά κέρδη της τάξης του 0,15%.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στους εξαιρετικά χαμηλούς όγκους συναλλαγών, καθότι ο τζίρος στις τρεις αμερικανικές αγορές είναι μειωμένος κατά 57% σε σχέση με το μέσο ημερήσιο τζίρο του έτους, ενώ στην Ευρώπη ο τζίρος ανέρχονταν στο 70% (Λονδίνο) και το 65% (Παρίσι, Φρανκφούρτη) του μέσου ημερήσιου τζίρου του έτους.

Τζίρος που αναμένεται να υποχωρήσει εκ νέου αύριο, δεδομένου ότι έρχονται τα Χριστούγεννα ενώ τη Πέμπτη οι βασικές Ευρωαγορές δεν εργάζονται.

Ο δείκτης Dow Jones κινείται στις 8509,76 μονάδες με οριακές απώλειες 0,02%, ενώ ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 1,19% στις 1379,24 μονάδες. Ο S&P ενισχύεται περί το 0,33% στις 898,73 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v