Πτώση στη Wall, ”sell off” στο DAX

Οι σημαντικές απώλειες στη Wall σε συνδυασμό με τη χθεσινή αδυναμία του Dow να διασπάσει τις 8.500 μονάδες οδηγούν σε sell-off στο DAX, ο οποίος αποχωρίζεται τα επίπεδα των 3.000 μονάδων για το 2002. Σε υψηλά επίπεδα το ευρώ, ο χρυσός, το πετρέλαιο και το γερμανικό bund.

Η απατηλή όψη της... πτώσης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, καθώς με μπροστάρη τον Dax συντελείται ένα αρκετά αξιοπρεπές για τα πρόσφατα δεδομένα αν και όχι ανησυχητικό – με βάση τους εξαιρετικά χαμηλούς όγκους συναλλαγών – sell off.

Κι αν ο Dax δείχνει να αποχαιρετά τις 3.000 μονάδες για φέτος – και μάλλον για του χρόνου – ο Cac περιόρισε τις απώλειες του στο 2,25%, κλείνοντας οριακά πάνω από το συγκεκριμένο επίπεδο, ενώ ο FTSE-100 στο Λονδίνο, έχοντας δοκιμάσει τις 4.000 τη Παρασκευή, σήμερα έβαλε οριστικό τέλος σε κάτι που ούτως ή άλλος έμοιαζε με ”όνειρο”.

Δεν είναι όμως οι σημαντικές απώλειες των αμερικανικών κεφαλαιαγορών που οδήγησαν σε αυτό το sell-off, αλλά η επίδειξη της αδυναμίας του Dow χθες να περάσει τις 8.500 μονάδες. Για να υπενθυμίσουμε τι συνέβη, ο Dow βρέθηκε πάνω από τις 8.500 μονάδες ένα τέταρτο πριν λήξει η συνεδρίαση, καταγράφοντας κέρδη 110 μονάδων, και απλά... άδειασε μέσα σε 15 λεπτά της ώρας, κλείνοντας την ημέρα με ζημιές 22 μονάδων.

Σήμερα, απλά συνεχίζει σε αυτό το... κανάλι, το οποίο σύμφωνα με αναλυτές διεθνών οίκων οδηγεί προς τις 8.000 μονάδες, χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις στη διαδρομή.

Όπως πολύ δύσκολα θα αποφύγει την καθοδική διάσπαση των 1.000 μονάδων, για πέμπτη φορά φέτος, ο ”διευρυμένος” Nasdaq, ενώ για τον S&P500 οι 850 αποτελούν πρώτο σημείο αναφοράς αν και οι 900 μονάδες δεν αποτελούν ακόμα οριστικό ”παρελθόν”.

Όσον αφορά τις αγορές εμπορευμάτων και συναλλάγματος, η μαζική μεταστροφή προς την ασφάλεια συνεχίζεται, με το χρυσό να κλείνει την εβδομάδα πάνω από τα 350 δολάρια ανά ούγια και το ευρώ σε νέο υψηλό τετραετίας και δη στα 1,04 δολάρια.

Ουδείς φυσικά θέλει δολάρια στο χαρτοφυλάκιο ενόψει του πολέμου στη Μέση Ανατολή και το φόβο τρομοκρατικών ενεργειών, δεν φαίνεται όμως να θέλει και τίποτα άλλο, παρά μόνο το πιο ασφαλές καταφύγιο.

Το γερμανικό bund σε νέο υψηλό τετραετίας μαζί με το χρυσό, παρότι το προσφερόμενο ετησιοποιημένο επιτόκιο οδηγεί αυτόματα σε υποαξία 0,5%. Ανεβαίνει όμως βλέπετε η τιμή του ομολόγου, κι αν μη τι άλλο φαίνεται πως το 0,5%, σαν ζημιά, σε ετήσια βάση, είναι προτιμητέο από το 55% που γράφουν οι έχοντες θέση στο Nasdaq ή το 32% του Dax...

Ο ”διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v