Oι ”γεωπολιτικοί φόβοι” πίεσαν τη Wall

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι δείκτες στη Wall, αφού η αρχική αισιοδοξία, λόγω της μείωσης των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, ”παραχώρησε” τη θέση της στην αυξανόμενη αβεβαιότητα αναφορικά με το θέμα του Ιράκ. Στα 349 δολάρια ανά ουγκιά η τιμή του χρυσού.

Δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα αρχικά κέρδη η Wall Street, αφού η προσοχή των επενδυτών στράφηκε (τελικώς) στους ”γεωπολιτικούς φόβους”, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την απροσδόκητη μείωση των ατόμων που επικαλέστηκαν τα επιδόματα ανεργίας.

Αμερικανοί χρηματιστές προέβλεψαν μάλιστα πως το θέμα του Ιράκ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά την περίοδο των εορτών, αλλά και στις αρχές του 2003.

Εξάλλου, κατά 60.000 (στα 378.000, έναντι 438.000 την προηγούμενη εβδομάδα) υποχώρησε ο αριθμός των ατόμων που επικαλέστηκαν τα επιδόματα ανεργίας για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου, στοιχείο που χαροποίησε ιδιαίτερα τους επενδυτές.

Εν τούτοις, συγκρατημένοι εμφανίζονται οι αναλυτές, υποστηρίζοντας πως η περίοδος των εορτών δεν είναι η καταλληλότερη για την εξαγωγή συμπερασμάτων, τονίζοντας παράλληλα πως η αγορά των ΗΠΑ υποχώρησε φέτος για τρίτο συνεχές έτος, δεδομένο που είχε να συμβεί από το 1941.

Εξάλλου, περιορισμένος ήταν και ο όγκος των συναλλαγών - στοιχείο που σύμφωνα με τους χρηματιστές - οφείλεται στο μικρό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι επενδυτές, αφού ελπίζουν πως το 2003 θα ”έρθουν καλύτερες ημέρες”.

Τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψε ο τεχνολογικός κλάδος με αιχμή τις μετοχές των Intel και Applied Materials, ενώ κέρδη σημείωσαν και οι τίτλοι της Philip Morris.

Στον αντίποδα, απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Wal – Mart, ύστερα από τις αρνητικές προβλέψεις που πραγματοποίησε για την αύξηση των πωλήσεων Δεκεμβρίου στα καταστήματά της.

Στις 8.432 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης Dow, σημειώνοντας απώλειες ύψους 0,18%, ενώ στις 1.367 μονάδες έκλεισε ο Nasdaq (-0,34%).

Eξάλλου, απώλειες ύψους 0,32% κατέγραψε ο δείκτης S&P, διαμορφούμενος στις 889 μονάδες.

Σημειώνεται πως το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραψε κέρδη ύψους 3,18%, στα 2,92 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ σημείωσε κέρδη ύψους 1,26%, στα 5,61 δολάρια.

Εξάλλου, πτώση κατά 0,14% σημείωσε το δικαίωμα της 3Ε, διαμορφούμενο στα 14,47 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v