Η πτώση των techs έφερε νέες απώλειες στη Wall

Οι απώλειες των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου ήταν αυτές που κατά κύριο λόγο ώθησαν σε πτώση την αμερικανική αγορά, καθώς οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν για την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία, δεν κατόρθωσαν να αναστρέψουν το γενικότερο αρνητικό κλίμα.

Με απώλειες έκλεισε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, καθώς η πτώση των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου ήταν αρκετή ώστε να επισκιάσει τις δηλώσεις του Άλαν Γκρίνσπαν, οι οποίες έφτασαν ”αργά” για τους δείκτες στη Wall Street.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, σχολίασε ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, παρά τα απανωτά ”σοκ” που έχει δεχθεί από την πτώση των αγορών, τη μείωση των κεφαλαιακών δαπανών και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η αγορά είχε κατορθώσει να ανακάμψει εν μέρει ύστερα από την ανακοίνωση σχετικά με το ότι το Ιράκ συμφώνησε να ανταποκριθεί στο αίτημα του ΟΗΕ αναφορικά με την προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου, οπότε και πρέπει να έχει δηλώσει εάν έχει όπλα μαζικής καταστροφής.

Όσον αφορά στην ανακοίνωση των μακροοικονομικών στοιχείων της ημέρας, ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 0,3% τον Οκτώβριο, ποσοστό αντίστοιχο των εκτιμήσεων, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου συρρικνώθηκε στα 38 δισ. δολάρια το Σεπτέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για 37,3 δισ. δολάρια.

Η Home Depot ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του τρίτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 40 σεντς ανά μετοχή έναντι 33 του προηγουμένου έτους, κατορθώνοντας να πετύχει τις εκτιμήσεις. Ωστόσο η εταιρία πρόσθεσε ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων με πάνω από ένα έτος χρόνο λειτουργίας, υποχώρησαν 2% στη διάρκεια του τριμήνου.

Ο τεχνολογικός κλάδος δέχτηκε πιέσεις από την Amazon, καθώς η Bear Sterns υποβάθμισε την εταιρία σε peer perform από outperform, με τη μετοχή της Amazon να καταγράφει απώλειες.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των Microsoft, Intel και Sun Microsystems, ενώ σημαντικές απώλειες σημείωσε και ο τίτλος της Advanced Micro Devices, της δεύτερης μεγαλύτερης κατασκευάστριας εταιρίας επεξεργαστών για υπολογιστές.

Αντίθετα, με κέρδη έκλεισε ο τίτλος της φαρμακοβιομηχανίας Merck, καθώς η Merrill Lynch αναβάθμισε σε buy τη μετοχή της εταιρίας. Υψηλότερα κινήθηκαν και οι μετοχές της Agilent Technologies, καθώς η εταιρία κατέγραψε κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών για το τέταρτο τρίμηνο.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με κέρδη 0,34% στα 2,99 δολάρια, ενώ σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε και η 3E στα 14,86 δολάρια. Ο ΟΤΕ διαμορφώθηκε περί τα 5,20 δολάρια με πτώση 0,95%.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 8474,92 μονάδες με πτώση 0,14% ενώ αντίστοιχο ήταν το κλίμα και για το Nasdaq που διαμορφώθηκε στις 1374,39 μονάδες με απώλειες 1,38%. Ο S&P έκλεισε στις 986,75 με πτώση 0,40%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v