Προβληματίζουν τα macro τη Wall

Αφορμή για διόρθωση δίνουν στη Wall τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία από βιομηχανική παραγωγή, αποθέματα επιχειρήσεων και δείκτη τιμών παραγωγού, αλλά και εταιρικά νέα, που αφορούν κυρίως μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες, όπως η Dell και η Intel. Θετική είναι αντίθετα η επίδραση από το δείκτη καταναλωτικού κλίματος Μίτσιγκαν.

Αρνητικό τοπίο δημιούργησε για τη Wall Street, λίγη ώρα πριν το άνοιγμά της, δέσμη μακροοικονομικών στοιχείων, αλλά και αντίστοιχα εταιρικά νέα, θέτοντας σε κίνδυνο το ανοδικό- σε γενικές γραμμές- κλίμα των τελευταίων εβομάδων.

Πτώση μεγαλύτερη του αναμενομένου εμφάνισε για τον Οκτώβριο η βιομηχανική παραγωγή, η οποία διαμορφώθηκε στο -0,8%, έναντι προβλέψεων για -0,3% και ενώ τον Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί στο -0,1%.

Αντίστοιχα, υποχώρηση σε σχέση τόσο με τις προβλέψεις όσο και με την επίδοση του προηγούμενου μήνα εμφάνισε η παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων, η οποία για τον Οκτώβριο βρέθηκε στο 75,2%, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 75,6%.

Σημαντική αύξηση κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος ανακοινώθηκε, για τον Οκτώβριο, στο 1,1%, έναντι προβλέψεων για 0,2% και ενώ το Σεπτέμβριο είχε βρεθεί στο 0,1%. Άλλωστε, στο 0,5% ανακοινώθηκαν τα αποθέματα επιχειρήσεων για το Σεπτέμβριο, έναντι προβλέψεων των αναλυτών για 0,2% και ενώ τον Αύγουστο είχαν διαμορφωθεί στο 0,1%.

Αντίθετα, τόνωση φαίνεται να παρέχει στις αγορές η ανακοίνωση του δείκτη καταναλωτικού κλίματος Μίτσιγκαν για το Νοέμβριο, ο οποίος ανακοινώθηκε στο 85, έναντι προβλέψεων για 82.

Σε εταιρικό επίπεδο, η Dell ανακοίνωσε αποτελέσματα που δικαίωσαν τις προσδοκίες των αναλυτών, αν και οι φήμες που θέλουν υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τη γνώμη αναλυτών για ”χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα”, πλήττουν την αξία της μετοχής.

Εξάλλου, η JP Morgan υποβάθμισε τη μετοχή της General Electric και τις προβλέψεις της για τα κέρδη, ενώ η Merrill Lynch έκανε το ίδιο με τη μετοχή της Intel (”sell” από ”neutral”).

Στο -0,64% και τις 8.487 μονάδες κινείται αυτή την ώρα ο δείκτης Dow, ενώ στο -1,41% Nasdaq, συναντά το επίπεδο των 1.391 μονάδων. Ποσοστιαία διακύμανση κατά -0,87% εμφανίζει ο S&P 500, πέριξ των 896 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v