Με το... ζόρι θετικά ο Dow Jones

Το θετικό πρόσημο ”κατάφεραν” οι βασικοί δείκτες της Wall στο τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής, αφού οι επενδυτικές διαθέσεις είχαν ταλαντευτεί ανάμεσα σε δυσμενή μακροοικονομικά (αποθέματα, βιομηχανική παραγωγή, τιμές παραγωγού) και εταιρικά (Dell, Intel, GE) νέα από τη μιά, και καλύτερη του αναμενομένου επίδοση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης Μίτσιγκαν από την άλλη.

Σε διελκυστίνδα ανάμεσα σε ”καλά” και ”κακά” μακροοικονομικά νέα εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, με τα δυσμενή εταιρικά νέα, κυρίως από τις τεχνολογικές εταιρίες, να ασκούν περαιτέρω πιέσεις.

Πτώση μεγαλύτερη του αναμενομένου εμφάνισε για τον Οκτώβριο η βιομηχανική παραγωγή, η οποία διαμορφώθηκε στο -0,8%, έναντι προβλέψεων για -0,3% και ενώ τον Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί στο -0,1%.

Αντίστοιχα, υποχώρηση σε σχέση τόσο με τις προβλέψεις όσο και με την επίδοση του προηγούμενου μήνα εμφάνισε η παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων, η οποία για τον Οκτώβριο βρέθηκε στο 75,2%, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 75,6%.

Σημαντική αύξηση κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος ανακοινώθηκε, για τον Οκτώβριο, στο 1,1%, έναντι προβλέψεων για 0,2% και ενώ το Σεπτέμβριο είχε βρεθεί στο 0,1%. Άλλωστε, στο 0,5% ανακοινώθηκαν τα αποθέματα επιχειρήσεων για το Σεπτέμβριο, έναντι προβλέψεων των αναλυτών για 0,2% και ενώ τον Αύγουστο είχαν διαμορφωθεί στο 0,1%.

Σε αντίθετη, θετική, κατεύθυνση λειτούργησαν τα προκαταρκτικά στοιχεία από την καταναλωτική εμπιστοσύνη του Νοεμβρίου, όπως ανακοινώθηκαν από το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν. Σύμφωνα με αυτά ο δείκτης βρέθηκε στο 85, έναντι προβλέψεων για 82.

Αναφορικά με τα εταιρικά νέα, η Dell ανακοίνωσε αποτελέσματα που δικαίωσαν τις προσδοκίες των αναλυτών, αν και οι φήμες που κάνουν λόγο για φωνές στο εσωτερικό της εταιρίας, οι οποίες βρήκαν τα αποτελέσματα ”χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα”, έπληξαν την αξία της μετοχής.

Εξάλλου, η JP Morgan υποβάθμισε τη μετοχή της General Electric και τις προβλέψεις της για τα κέρδη, ενώ η Merrill Lynch έκανε το ίδιο με τη μετοχή της Intel (σε ”sell” από ”neutral”). Υπολογίσιμες ήταν οι απώλειες και για τη μετοχή της 3Μ, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, αξίας 300 εκατ. δολ., που εκτιμάται ότι θα αποδυναμώσει τον τίτλο



Επιπρόσθετα, την Παρασκευή, το FBI εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με την πιθανότητα να εκδηλωθεί επίθεση της Αλ Κάιντα κατά των ΗΠΑ, χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ τηλεγράφημα του Reuters εμφανίζει την Citigroup και την CSFB μα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 200 εκατ. δολ. η καθεμία, ως αποτέλεσμα ερευνών για τις δραστηριότητές της.

Οι ελληνικοί τίτλοι εμφάνισαν μικτές επιδόσεις, αφού αυτός της Εθνικής απώλεσε το 7,19% (στα 2,97 δολ.) της αξίας του, αυτός του ΟΤΕ το 2,16% (στα 5,43 δολ.) ενώ ο τίτλος της 3Ε έκλεισε με κέρδη 2,32%.



Στο 0,42% και τις 8.578 μονάδες έκλεισε την εβδομάδα ο δείκτης Dow (στις μονάδες), ενώ απώλειες κατά 0,07% σημείωσε ο Nasdaq, στο επίπεδο των 1.410 μονάδων. Κατά 0,60% υψηλότερα ολοκλήρωσε την ημέρα ο S&P 500, πέριξ των 909 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v