Αφηνίασε η Wall Street !

Την αισιοδοξία χάρισε η δεύτερη στη σειρά σημαντική άνοδος της Wall Street, που προκλήθηκε από τις ειδήσεις για General Electric και IBM. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε, είναι ότι αγνοήθηκαν δυσμενή macro (καταναλωτική εμπιστοσύνη, λιανικές πωλήσεις) και εταιρικά νέα (Lucent, Intel, Juniper). Με κέρδη 7% έκλεισε ο γερμανικός DAX.

Με αισιοδοξία γέμισε τους απανταχού αναλυτές η δεύτερη σερί άνοδος της Wall Street, που αποδίδεται πρωτίστως στα αποτελέσματα της General Electric, αλλά και στα θετικά σχόλια για την IBM. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, οι επενδυτές απέφυγαν να δώσουν βαρύτητα σε ποικίλα αρνητικά macro και εταιρικά νέα.

”Δεν έχουμε δει δύο σερί σημαντικές ανοδικές συνεδριάσεις για Dow και Nasdaq, για πολύ καιρό. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, αλλά προκαλεί και ανησυχία για μεθοδεύσεις καιροσκόπων”, σχολιάζει αμερικανός αναλυτής.

Τον τόνο της ξέφρενης ανόδου έδωσαν από την αρχή της συνεδρίασης οι ανακοινώσεις της General Electric. Η εταιρία για το τρίτο τρίμηνο του 2002, ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή στα 41 σεντς, συναντώντας τις προσδοκίες των αναλυτών και ξεπερνώντας τις περσινές της επιδόσεις των 33 σεντς.

Στην αρχή της εβδομάδας, η μετοχή ”ταλαιπωρήθηκε” από τις εκτιμήσεις των Morgan Stanley και Merrill Lynch, αφού οι οίκοι εξέφρασαν την άποψη ότι τα μελλοντικά αποτελέσματα της εταιρίας θα είναι φτωχά. Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, κέρδισε περίπου 7%.

Την κυριότερη ώθηση στον τεχνολογικό δείκτη έδωσε η είδηση της αναβάθμισης της ΙΒΜ από τη Lehman Brothers, η οποία κατέγραψε άνοδο γύρω στο 9% και ”εξοστράκισε” τις αρνητικές επιρροές από Lucent, Intel και Juniper.

Αρνητικά ήταν τα νέα από το μακροοικονομικό επίπεδο, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να διαμορφώσουν ανάλογη τάση. Σημαντική ήταν η πτώση (τον Οκτώβριο) της καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, στο 80,4, έναντι προβλέψεων για 85,2 και ενώ τον Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 86,1.

Κάμψη της τάξης του 1,2% εμφάνισαν και οι λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο ( οι αναλυτές ανέμεναν –1,1%) ενώ για τον ίδιο μήνα, σε επίπεδα ανάλογα με τις προβλέψεις, κινήθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού, στο 0,1%.

Στις 7.850 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης Dow Jones, καταγράφοντας κέρδη ύψους 4,20%, ενώ ο Nasdaq εμφάνισε κέρδη 4,05%, στις 1.210 μονάδες. Εξάλλλου, ο S&P 500 κέρδισε 3,91% και διαμορφώθηκε στις 835 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v