GE και IBM χαρίζουν υψηλά κέρδη στη Wall

Τους ξέφρενους ρυθμούς του χθεσινού κλεισίματος συντηρεί σήμερα για τον Dow η ανακοίνωση των κερδών της General Electric. Εξάλλου, οι επενδυτές στο Nasdaq επιλέγουν την αναβάθμιση της IBM από τη Lehman, ενώ αγνοούν τις αρνητικές ειδήσεις από Lucent, Intel και Juniper. Αρνητική νότα από τα macro νέα.

Εκτεταμένη άνοδο καταγράφουν και σήμερα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, αφού οι ανακοινώσεις κερδών της General Electric και η αναβάθμιση της IBM από την Lehman Bros τόνωσαν το ηθικό των ”διψασμένων για θετικά νέα” επενδυτών.

Η General Electric, για το τρίτο τρίμηνο του 2002, ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή στα 41 σεντς, συναντώντας τις προσδοκίες των αναλυτών και ξεπερνώντας τις περσινές της επιδόσεις των 33 σεντς. Στην αρχή της εβδομάδας, η μετοχή ”ταλαιπωρήθηκε” από τις εκτιμήσεις των Morgan Stanley και Merrill Lynch, αφού οι οίκοι εξέφρασαν την άποψη ότι τα μελλοντικά αποτελέσματα της εταιρίας θα είναι φτωχά.

Εκτός από την αναβάθμιση στη μετοχή της IBM, τα περισσότερα νέα για σημαντικές τεχνολογικές εταιρίες είναι αρνητικά, γεγονός που οδηγεί παρατηρητές της εκεί αγοράς να θεωρούν πιθανή τη σημερινή αναδίπλωση του Nasdaq.

H Lucent ανακοίνωσε, ότι οι ζημιές της ανά μετοχή για το τέταρτο τρίμηνο του έτους θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες από ό,τι αναμενόταν, ενώ προτίθεται να προβεί σε απολύσεις 10.000 εργαζομένων μέσα στο 2003. Εξάλλου, η UBS περιέκοψε την τιμή στόχο για την Intel από 26 σε 18 δολ., ενώ η Juniper ανακοίνωσε την Πέμπτη μεγαλύτερες των αναμενομένων ζημιές για το γ΄ τρίμηνο.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο, σημαντική πτώση κατέγραψε τον Οκτώβριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, στο 80,4, έναντι προβλέψεων για 85,2 και ενώ τον Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 86,1.

Κάμψη της τάξης του 1,2% εμφάνισαν και οι λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο (αναμενόταν –1,1%) ενώ για τον ίδιο μήνα, σε επίπεδα ανάλογα με τις προβλέψεις, κινήθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού, στο 0,1%.



”Αυτή τη στιγμή η αγορά φαίνεται ότι θέλει να τρέξει, αγνοώντας ακόμα και αρνητικές ειδήσεις”, λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής αναλύσεων της Global Partners Securitites.

Στο +3,22% και τις 7.776 μονάδες κινείται ο δείκτης Dow, ενώ κέρδη κατά 3,14% σημειώνει ο Nasdaq, στο επίπεδο των 1.199 μονάδων. Ανοδικά και ο S&P 500, στις 829 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v