Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ”φρένο” στην ανάπτυξη τρόμαξε τη Wall

Με σημαντικές απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην αμερικανική αγορά, καθώς η επιβράδυνση στο δ’ τρίμηνο τρόμαξε τους αγοραστές, παρά τα καθησυχαστικά μηνύματα για την οικονομία και τις αναφορές σε μειώσεις επιτοκίων από τον Ben Bernanke. Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Με σημαντικές απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην αμερικανική αγορά, καθώς η επιβράδυνση στο δ’ τρίμηνο τρόμαξε τους αγοραστές, παρά τα καθησυχαστικά μηνύματα για την οικονομία και τις αναφορές σε μειώσεις επιτοκίων από τον Ben Bernanke.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 12.582,18 μονάδες με πτώση 0,88%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,94%, στις 2.331,57 μονάδες. Πτώση 0,89% για τον S&P 500, στις 1.367,68 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, οι 25 κινήθηκαν πτωτικά εν μέσω χαμηλού όγκου συναλλαγών (μόλις 500 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια στον Nasdaq) ενώ κόντρα στο ρεύμα κινήθηκαν οι πετρελαϊκές εταιρίες, λόγω του νέου ρεκόρ στην τιμή του εμπορεύματος. Το πετρέλαιο έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά, στα 102,76 δολάρια το βαρέλι.

”Η συνειδητοποίηση της αδυναμίας της οικονομίας έχει αρχίσει να πλήττει την αμερικανική αγορά” σχολιάζει σχετικά ο Kevin Giddis της Morgan Keegan.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ διαμορφώθηκε οριακά χαμηλότερα των προβλέψεων στο δ΄ τρίμηνο καθώς με βάση την προσωρινή μέτρηση ενισχύθηκε κατά 0,6%. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ότι θα ”τρέξει” με ρυθμό 0,7%.

Στο σύνολο του έτους, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με αναπροσαρμοσμένο ρυθμό 2,2% ενώ ευθυγραμμίζεται και με τις προβλέψεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Federal Reserve σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα εισέλθουν σε περίοδο ισχνής ανάπτυξης και ισχυρού πληθωρισμού, σε ομιλία του ενώπιον του αμερικανικού Καπιτωλίου.

Δεν περιμένω στασιμοπληθωρισμό. Δεν θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες ανάλογες με αυτές που κυριάρχησαν τη δεκαετία του ’70”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed παραδέχτηκε ότι η άνοδος των τιμών περιπλέκει το έργο της κεντρικής τράπεζας για τόνωση της οικονομίας της χώρας. Παράλληλα, ο κ. Bernanke σημείωσε πως οι πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν σταθερές, παρά την άνοδο σε πετρέλαιο και τις τιμές των τροφίμων.

Στο μέτωπο των επιτοκίων, ο κ. Bernanke ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε μειώσεις, με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας.

Σε δηλώσεις του για την οικονομία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, George Bush επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε ύφεση και δεν κινδυνεύουν να εισέλθουν σε περίοδο οικονομικής ύφεσης.

Στην αγορά, ισχυρές πιέσεις άνω του 8% εμφάνισε ο τίτλος της Sprint Nextel, μετά την ανακοίνωση ζημιάς 29,5 δισ. δολ. στο δ’ τρίμηνο λόγω διαγραφής goodwill ύψους 29,7 δισ. δολ. και άλλων έκτακτων στοιχείων.

Ζημιές ύψους 2,45 δισ. δολαρίων εμφάνισε και η Freddie Mac. ενώ τα κέρδη της Sears Holdings ανήλθαν σε 426 εκατ. από 811 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 2,33%, στα 11.32 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3Ε, σημείωσε απώλειες 0,22%, στα 45,80 δολάρια. Πτώση 3,20% για το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 14,22 δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,82% στις 5.965,70 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 2,08%, στις 4.865,23 μονάδες. Πτώση 1,93% για τον DAX 30, στις 6.862,52 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v