Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Έσπασε” το ανοδικό σερί της Wall

Με μικτά πρόσημα έκλεισε τελικώς η Wall σε μια συνεδρίαση έντονης νευρικότητας και διακυμάνσεων. Στο επίκεντρο οι δηλώσεις Bernanke, οι ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία αλλά και η ενίσχυση του ευρώ και (ενδοσυνεδριακά) του πετρελαίου. Πτώση σε Λονδίνο, Παρίσι, κέρδη στη Φρανκφούρτη.

Με μικτά πρόσημα έκλεισε τελικώς η Wall σε μια συνεδρίαση έντονης νευρικότητας και διακυμάνσεων. Στο επίκεντρο οι δηλώσεις Bernanke, οι ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία αλλά και η ενίσχυση του ευρώ. Πτώση σε Λονδίνο, Παρίσι, κέρδη στη Φρανκφούρτη.

Ειδικότερα ”σινιάλο” για διατήρηση της πολιτικής μείωσης των επιτοκίων έδωσε ο επικεφαλής της FED, B. Bernanke, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κονγκρέσο επισημαίνοντας ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν.

Πρόσθεσε επίσης ότι τα προβλήματα στην αγορά των ακινήτων φαίνεται να διαχέονται και στην ευρύτερη αμερικανική οικονομία

Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Fannie Mae και Freddie Mac ύστερα από την απόφαση των αρμοδίων αρχών να άρουν προηγούμενη απόφαση για την επιβολή ορίου στο ύψος των στεγαστικών δανείων που μπορούν να παρέχουν οι δύο εισηγμένες.

Αντίθετα ήπια πτώση κατέγραψε η Microsoft ύστερα από το πρόστιμο μαμούθ που της επέβαλλε η Ευρωπαική Ένωση.

Στο μεταξύ οι πετρελαϊκές τιμές αφού ενδοσυνεδριακά σημείωσαν νέο ιστορικό υψηλό στα 102,8 δολάρια ανά βαρέλι υποχώρησαν τελικά 1,21%, στα 99,66 δολάρια. Το ευρώ συνεχίζει ακάθεκτο ανοδικά καταγράφοντας νωρίτερα επίσης νέο ιστορικό υψηλό έναντι του δολαρίου, στα 1,514$.

Στις ειδήσεις γύρω από την οικονομία σημαντική πτώση της τάξεως του 5,3% σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Ιανουάριο, με τους αναλυτές να προβλέπουν πτώση κατά 4% και να εκφράζουν τον προβληματισμό για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Λίγο πριν το κλείσιμο στο NYSE η αναλογία ανοδικών πτωτικών διαμορφωνόταν στο 3 προς 2, ενώ είχαν αλλάξει χέρια περίπου 1 δισ. μετοχές. Στο Nasdaq η αναλογία ανοδικών πτωτικών διαμορφωνόταν στο 4 προς 3, ενώ είχαν αλλάξει χέρια 1,7 δισ. μετοχές.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones οι 20 σημείωναν κέρδη με τις Citigroup (3%) και American Express (1%) να σημειώνουν τα υψηλότερα κέρδη. Αντίθετα η Merck κατέγραφε απώλειες 1,5%.

Το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 1,28%, στα 11.6 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3Ε, σημείωσε κέρδη 2,36%, στα 45,54 δολάρια. Πτώση 1,87% για το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 14,72 δολάρια.

Ο Dow Jones κινήθηκε στις 12.694 μονάδες με οριακά κέρδη 0,07%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,37%, στις 2.353 μονάδες. Πτώση 0,09% για τον S&P, στις 1.380 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 6.076 μονάδες με πτώση 0,18%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,09%, στις 4.968 μονάδες. Κέρδη 0,17% για τον DAX 30, στις 6.997 μονάδες

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v